Let’s talk about Sex…. Seksuele voorlichting voor kinderen

Seksuele voorlichting

Seksuele voorlichting voor kinderen
Wanneer begin je eigenlijk met seksuele voorlichting? Mijn jongens willen er niet zoveel van weten. Maar tussen neus en lippen door vertel ik ze toch best wel veel.

De meeste kinderen komen tussen het tiende en twaalfde levensjaar in de puberteit. Het lichaam gaat veranderen:
* meisjes krijgen borsten
* meisjes worden voor het eerst ongesteld (menstruatie)
* jongens krijgen natte dromen
* schaamhaar begint te groeien

Seksuele voorlichting: Maar wanneer ga je er met je kind over praten?

Maak het niet spannender dan het is
Mijn boys vinden het niet fijn om bewust over sex te praten. Maar natuurlijk zijn ze er wel nieuwsgierig naar. Ik merk dat er bij Justin in de klas met de jongens over gesproken wordt. Want er is een jongen die alles (lees: veel ) weet en de andere jongens allemaal “vieze woorden leert”. De eerste keer dat Justin met de vraag kwam wat is….. Schrok ik me rot, what. Moet ik nu naar juf, moet ik… Nee ik heb hem rustig gevraagd wat denk jij dat het is? Nou Damian vertelde dat het…. betekend. Ja dat klopt ongeveer, maar. En zo kon ik uitleggen wat het dan precies is.

Dylan kwam laatst thuis ik ga mijn stand op Koningsdag Dildo noemen, uuh, ik denk niet dat dildo nou zo’n goede naam is voor je stand. Ik vroeg hem of hij wel wist wat het was? Nee, eigenlijk niet. Ik fluisterde in zijn oor wat het was (een nep piemel), hij werd rood en heeft wel een kwartier in een deuk gelegen. Vervolgens twee dagen dit woord veel gebruikt. Justin deed er nog wel even een schepje boven op, want die wist wel wat het was. Je hebt ook nog een trillende, dat is een vibrotar. Echt mama, ja echt. Lang leven de Seksuele voorlichting….

Stiekem moet ik er ook wel om lachen
De eerste schrok ik er wel van. Justin was samen met een vriendje bij ons thuis en ik zei toen iets heel onschuldigs. Niet zo doen, want dan schuurt het langs elkaar. Nou ik dacht dat allen meisjes lacherig deden, maar deze twee boys konden er ook wat van. Haha Bas, weet je nog wat Damian zei…, ja hahah, gniffel,gniffel. Ik vroeg dus wat heeft hij dan verteld, OH, nee dat ga ik niet herhalen dat is VIES. Uiteindelijk hebben ze me een paar woorden en verklaring gegeven, Dylan zat er met klapperende oortjes bij (hihi die waren gewoon een beetje rood). Ik heb ze de woorden uitgelegd en gedaan of het de normaalste zaak van de wereld is en dat is het natuurlijk ook.  Kleine jongens worden groot!!

Bij de puberteit gaat het lichaam veranderen, dit kan kinderen onzeker maken. Zowel jongens al meisjes, meisje krijgen borsten, worden ongesteld, jongens krijgen zaadlozingen (natte dromen) en het schaam haar begint te groeien.

Menstruatie
Meisje worden tussen het tiende en vijftiende levensjaar jaar voor het eerst ongesteld. Dit gebeurt onder invloed van hormonen. Je kan het kind vertellen dat er onder invloed van hormonale cyclus een eicel rijpt en omdat deze niet bevrucht is, het lichaam verlaat met een bloeding vanuit de vagina. Vertel ook dat dit gepaard kan gaan met buikpijn. In het begin kan de menstruatie nog onregelmatig zijn. Omdat een cyclus iedere keer eindigt met een menstruatie is een meisje vóór de eerste menstruatie al geslachtsrijp en kan ze zwanger worden!

Hoe bereid je je kind voor? Seksuele voorlichting…

  • Vertel ruim van te voren wat een menstruatie is, en vertel ook wat het precies inhoud.
  • Vertel je kind dat hygiëne tijdens de menstruatie extra belangrijk is: zoals regelmatig wassen, tampons of maandverband verwisselen, etc.
  • Leg je kind ook uit dat het belangrijk is om veilig te vrijen. Want voor de eerst menstruatie kan je al zwanger raken. Maar vertel ook over SOA, doe dit eerst globaal. Daarna kan je er eens dieper op in gaan.
  • Laat je kind weten, dat ze me vragen altijd bij je kan komen.

Je kan ook samen een boek lenen bij de bibliotheek of eentje kopen.

Boeken tip:
Hoera, ik ben ongesteld! Help ze wordt volwassen – Yvonne Versteeg en Marion Kuipéri. ISBN 978 90 90220 376, € 17,50, www.hoeraikbenongesteld.nl

Website tips:
www.menstruatiekalender.net
www.sexwoordenboek.nl

Zaadlozing
De eerste keer dat ik hier over hoorde was ik zelf zestien en zat ik in de klas. We hadden gezondheidskunde en kregen les over de menstruatie. Er zat nog een andere lerares bij ons in de klas, toen de lerares voor de klas vertelde dat meisje vaak al ruim van te voren voorbereid worden op een menstruatie. Maar dat een jongen nooit hoort over een zaadlozing en hier dus enorm van kan schrikken als dit gebeurt. Ze zei dus: “ook voor jongens is het belangrijk om te weten dat een zaadlozing heel normaal is”. Vaak gebeurt dit tijdens een natte droom.  De andere lerares begon gelijk, oh ik ga vanavond gelijk met mijn zoon praten! Dus ook jongens moeten we voorbereiden op een natte droom (zaadlozing).

De meeste jongens krijgen tussen de hun elfde en zestiende levensjaar hun eerste zaadlozing. Meestal gebeurt dit dus in een droom, dit noemen we dan een natte droom. Dit komt omdat hun lichaam onder invloed van hormonen zoveel zaadcellen aanmaakt dat die er gewoon uitmoeten. Dit gebeurt meestal spontaan (natte droom), maar het kan ook komen door masturbatie of door vrijen. Vanaf nu kan een jongen een meisje zwanger maken.

Zelf ben ik moeder van drie jongens, maar vind goede seksuele voorlichting ook voor jongens erg belangrijk. Ik vind het belangrijk dat ze weten dat een condoom niet alleen zwangerschappen tegengaat, maar ook SOA’s. Daarnaast hebben wij ze al van jongs af aan geleerd dat een goede hygiëne erg belangrijk is!

Hoe bereid je je zoon goed voor?

  • Vertel ruim van tevoren wat een zaadlozing is.
  • Probeer hier zo ontspannen mogelijk over te praten
  • Leg het belang uit van veilig vrijen. Niet alleen om een zwangerschap tegen te gaan.
  • Laat je kind weten dat het met vragen altijd bij jou terecht kan.

Wij hebben voor de jongens een super leuk boek gekocht. Help ik wordt puber (deze is er speciaal voor jongens en helpt ook goed bij de uileg van Seksuele voorlichting).

Lichamelijke veranderingen maken het kind erg onzeker
Door al deze lichamelijke veranderen kunnen kinderen erg onzeker worden. Praat hierover met ze en toon begrip. Praat met ze over de technische kanten van seksualiteit, maar ook over verliefd worden, zoenen, vrijen, seks.Vertel ze ook dat ieder kind zelf bepaalt wat hij wel of niet wil en hoever hij wil gaan. En dat ze elkaar daarin ook respecteren. En als je dan toch in een goed gesprek met je kind bent vertel ze dan ook welke  anticonceptiemiddelen er zijn en hoe je een soa en zwangerschap kunt voorkomen.

Wat kan je zelf doen om ze hierdoor heen te helpen:

  • Geef je kind regelmatig een compliment over zijn of haar lichaam
  • Laat ze weten dat ze zich niet hoeven te schamen voor de lichamelijke ontwikkelingen.
  • Bereid ze voor op een hun eerste menstruatie of zaadlozing

Niet alleen het lichaam van een puber veranderd, na de eerste menstruatie of zaadlozing. Verderd ook hun gevoel, gedrag). Praat hierover met ze, dat dit heel normaal is. Ze gaan zich los maken van hun ouders ;-(. probeer zoveel mogelijk betrokken te blijven. Dit kan door interesse te tonen in hun leven. Bijvoorbeeld door te vragen met wie hij bevriend is of door aan tafel te praten over ‘de dag’. Vriendjes en vriendinnetjes zijn hier ook altijd welkom.

Zelf merk ik dat de jongens het niet fijn vinden om er bewust over te praten. Dus ga niet samen op de bank zitten en praten, dat maakt het zo beladen. Ik doe dit vaak tussen de dingen door, tijdens het autorijden, of als we samen koken, of als we wandelen. Dit maakt het minder confronterend. Het fijne is dat de jongens ons ook alles durven te vertellen en te vragen.

Wil jezelf meer informatie of juist voor het kind…

Dit zijn fijne websites:
www.sense.info
www.uwkindenseks.nl

Vind of vond jij dit ook lastig? En heb je nog een goede tip???

1 reactie

  1. […] zijn van die dingen die je als ouder nooit zal en wil vergeten. Helaas zijn er ook minder leuke eerste keren. Als ouder zal je je zeker een paar van deze gênante, vieze of angstaanjagende voorvallen […]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *