Kamerplanten verzorgen, zo doe je dat

Kamerplanten verzorgen

Dat de planten water nodig hebben, dat weten we natuurlijk wel. Alleen hoeveel en hoe vaak heeft de kamerplant water nodig.

Hoe kun je zien of je planten te veel water of juist te weinig water gehad hebben?

Als de bladeren van de plant geel worden dan hebben ze te veel water gehad. En kun je ze beter even een poos(je) geen water geven. Als het blad bruin wordt, dan hebben ze te weinig water gehad. Dan kun je ze het beste water geven.

Geef het liefst geen water direct uit de kraan

Water gelijk vanuit de kraan vinden je planten niet allemaal even fijn. In het kran water zit een kleine hoeveelheden chloor en fluoride. De ene plant is hier wat gevoeliger voor dan de andere.

Wat je kunt doen. Is water is koken en dan laten afkoelen. Of het water uit de kraan eerst 24 uur laten staan in een fles bijvoorbeeld en dan aan de planten geven. Na 24 uur tijd zijn de chloor en fluoride uit het water verdampt. En is het water op kamertemperatuur. Zelf geef ik ze water uit mijn regenton. Ik haal dan een gieter water eruit en laat ook dit eerst een dag staan. Zodat het goed op kamertemperatuur kan komen. Sinds ik dat doe. Zie ik mijn planten nog mooier en voller worden.

Waarom op kamertemperatuur?

Je plantjes vinden water op kamertemperatuur echt het fijnst. Te koud of juist te warm water kan schade aan de wortels van je planten geven.

Regenwater vinden je planten erg lekker

Regenwater bevat meer zuurstof en minder kalk dan kraanwater en is een stuk natuurlijker voor je planten, dan kraanwater. Op deze manier kunnen de planten de voedingsstoffen nog beter opnemen.

Mijn regenton

Sinds een jaartje heb ik een regenton en sinds die tijd geef ik mijn kamerplanten water vanuit deze regenton. Hij staat niet alleen super tof in mijn tuin, het water is ook nog eens beter voor al mijn plantjes.

Geen regenton? Dan kun je emmertjes en potjes buiten zetten om het regenwater op te vangen. Laat het regenwater minstens 24 uur op kamertemperatuur komen voordat je het aan je planten geeft.

Hoe kun je de planten het beste water geven?

De planten nemen het water en de voedingsstoffen op via de wortels. Geef de planten dan ook voldoende water zodat het water ook echt de wortels kan bereiken.

Sommige planten houden erg van natte voetjes. Basilicum bijvoorbeeld. Zet die in hun potje op een schoteltje en zorg dat daar altijd water op staat. Dan kun je heel erg lang van dit heerlijke kruid genieten. Sommige kamerplanten hebben dit ook. Zet die in een pot op een schoteltje. Hou de plantjes wel goed in de gaten of ze het water goed opzuigen. In de zomer hebben ze meer nodig, dan in de winter. Hou ze goed in de gaten om wortel rot tegen te gaan.

Maar hoe vaak geef je dan water?

Het verschilt echt per plant hoeveel water ze nodig hebben. Ze hebben ongeveer 1 keer in de twee weken water nodig. Let wel op, sommige hebben dus behoefte aan meer water (natte voetjes). En als het echt warm (heet) is, hebben ze meer nodig en in de winter hebben ze weer minder water nodig.

Het beste kun je even voelen of het zand droog is. Als dat droog is, is het hoogtijd om ze water te geven. Als ze te veel water hebben, dan kun je dit ook vrij snel aan het blad zien.

Verpotten

Het is goed om je kamerplant af en toe te verpotten. Dit kun je het beste in het voorjaar doen. In het voorjaar groeit de plant. Door de nieuwe aarde krijgt de plant weer de nodige voedingsstoffen. De pot is wat ruimer, waardoor de plant de ruimte heeft om te groeien. Doe het verpotten wel voorzichtig zodat de wortels van de plant zo min mogelijk beschadigd raken.

Potgrond

Voor kamerplanten kun je het beste kamerplantenpotgrond gebruiken. Er is ook universeel potgrond. Het verschil is, dat die voor kamerplanten water beter vasthouden en de juiste voedingsstoffen voor kamerplanten bevatten. Universeel is zeer geschikt voor buitenplanten in pot.

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van Kidzblogger.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram .

2 reacties

  1. […] Kamerplanten verzorgen, zo doe je dat […]

  2. […] Kamerplanten verzorgen, zo doe je dat […]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *