Wel of geen brood geven aan de vogeltjes in de tuin of de eendjes in de vijver?

Wel of geen brood geven aan de eendjes in de vijver?

Wel of geen brood geven aan de vogeltjes in de tuin of de eendjes in de vijver?

De laatste tijd hoor ik het om mij heen steeds vaker, brood is slecht voor vogels. Eigenlijk weet niemand hoe het nu precies zit, merk ik tijdens de gespreken. Hoogtijd dus om het eens aan de vogelbescherming te vragen en nog 4 andere vragen.

Nu hoor ik steeds vaker dat brood heel slecht voor de eenden is, klopt dit? Wat mogen we de eenden dan wel voeren? De vogels in de tuin hoe kunnen we die het beste de winter door helpen?

Brood is inderdaad niet zo gezond voor vogels. Het is te eenzijdig, waardoor ze voedingsstoffen missen. Ook zit er teveel zout in.

Beter kun je eenden wat strooivoer geven, dus zaden, granen of een mix daarvan. Kippenvoer is bijvoorbeeld heel geschikt. Ook gedroogde doperwten of mais lusten ze graag. Maar voer ze niet teveel, het moet opgaan waar je bij staat. Dan zullen de eenden ook gras en waterplanten blijven eten, wat hun natuurlijk voedsel is.

Vogels zijn in de eerste plaats gebaat bij een groene tuin. Struiken met bessen helpen vogels om alvast op te vetten voor de winter. Laat wat afgevallen blad liggen en knip dode planten pas tegen het voorjaar af, dan kunnen vogels nog lang insecten en zaden vinden. Als het natuurlijke voedsel op begint te raken, zullen ze je dankbaar zijn voor vetbollen, vogelpindakaas of strooivoer.

Zit er verschil in gewone pindakaas en de pindakaas speciaal voor vogels?

Jazeker! Pindakaas voor mensen bevat meestal zout en/of suiker en is daarom niet geschikt voor vogels. Vogelpindakaas wordt gemaakt van ongebrande pinda’s en er is meestal nog wat extra vet aan toegevoegd.

Jullie hebben ook tuinconsulentes wat doen zij precies?

De tuinvogelconsulenten van Vogelbescherming komen bij je thuis om advies te geven hoe je je tuin of balkon nog vogelvriendelijker in kunt richten. Ze geven bijvoorbeeld tips over welke planten veel vogels aantrekken en waar je die het beste neer kunt zetten. Dat tekenen ze uit in een plan. Ook letten ze op andere punten, zoals water in de tuin of goede plekken voor nestkastjes. Kijk voor meer informatie op onze website: In mijn tuin

Waar moet een vogelhuisje aan voldoen?

Vogelhuisjes kun je overal wel kopen, maar ze zijn lang niet altijd geschikt voor vogels. Het is belangrijk dat je het huisje stevig op kunt hangen en dat het van hout of houtbeton is gemaakt. Dakjes van metaal of huisjes van kunststof zijn ongeschikt, die zorgen voor een slecht klimaat in het huisje (te vochtig en te warm). Verder is vooral de plek waar je het huisje hangt belangrijk. Hang het zeker niet in de volle zon. Het beste is een plek met de opening gericht op het noorden, noordoosten of oosten. En minimaal 2 meter hoog, dat is veiliger tegen katten en andere roofdieren.

Wanneer is kan je weer vogels tellen? Kan iedereen daaraan meedoen?

Op 27 en 28 januari 2018 kan iedereen weer meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling! Je telt dan een half uur lang alle vogels die je ziet in je tuin of op je balkon. Ook scholen doen mee, daar tellen de kinderen de vogels op het schoolplein in de week voorafgaand aan het telweekend. Kijk op www.tuinvogeltelling.nl voor de spelregels en om je waarnemingen door te geven. Ook vind je daar plaatjes van allerlei tuinvogels, zodat je ze kunt leren herkennen.

Article Tags:
Article Categories:
Home · Kidzenzo · Mama ingesprek

Comments

 • Wij geven de vogels altijd brood en daarnaast ook zaden en vetbollen. Dat brood dus maar iets minder maken of helemaal niet meer geven. Jammer want heb altijd veel kapjes over…

  Krystle/Batboy oktober 10, 2017 6:55 am Beantwoorden
  • Wij geven de vogels in de tuin ook regelmatig brood, zaden en bessen heb ik genoeg in de tuin. Het brood ga ik ook minderen. Maar de kapjes zou ik zeker blijven geven hoor.

   Yvonne Ufkes oktober 10, 2017 7:21 am Beantwoorden
 • Wij maken regelmatig zelf vetblokken met zaden en noten, heerlijk voor de vogels. En leuk om samen met mijn dochter te maken.

  Kim oktober 10, 2017 7:51 am Beantwoorden
 • Pingback: Geronimo Stilton vertelt..... - Kidzblogger.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don't Miss! random posts ..