Hoe houd je de groene container schoon en fris?

container schoonmaken -

Iedereen die een groene container heeft kent het vast wel. In de zomer met warme dagen kan deze afvalbak soms behoorlijk stinken. Of kruipen er maden uit. Dit is niet gevaarlijk, maar wel supervies. Ook in de winter kunnen er problemen ontstaan met vorst. Wij geven je graag tips voor het goed schoonhouden van je container.

Wat kun je doen om je container schoon te houden?

 • Kranten of stro onderin de container leggen;
 • Maak de container na het legen regelmatig schoon met water en een scheut azijn;
 • Doe een scheut azijn in de bak na het schoonmaken of doordrenk een krant met schoonmaakazijn en leg deze onderop in een schone en lege container, zo blijven er ook geen resten aan de bodem plakken;
 • Verpak etensresten direct. Vliegen komen af op etensresten om daar hun eitjes te leggen. Door de etensresten in een krant te verpakken, maak je de container minder aantrekkelijk voor vliegen;
 • Spray de container af en toe met azijnwater. Vul een spuitbus met de helft water en de helft azijn. Doe dit aan de binnenkant, maar ook aan de buitenkant;
 • Luiers moeten bij het restafval. Verpak ze in een dichtgeknoopte (luier)zak;
 • Zet je container in de zomer in de schaduw en sluit alles met etensresten goed af.

Maden

Vliegen komen op etensresten of i(poep)luiers af om daar hun eitjes in te leggen. Er zijn verschillende manieren om maden te voorkomen. Etensresten kun je verpakken in een krant of biologisch afbreekbare zak. Daarnaast hou je vliegen weg door de container regelmatig even te sprayen met een mengsel van azijn en water. Ook takjes hedera (klimop) tussen het gft- afval helpt om maden uit je container te houden.

Wist je dat …

Eén vlieg legt een paar honderd eitjes, die in warm en zonnig na acht uur al kunnen uitkomen.

Gebruik azijn

Azijn kun je nooit teveel in huis hebben. Je kunt azijn echt overal voor gebruiken. En het mooie is, dat het ook nog eens goed voor het milieu en voor je portemonnee is. Daarom is het sprayen met een mengsel van azijn en water ook zo goed voor je groene container, want de vliegen en muggen blijven weg.

De mogelijkheden met natuur- én schoonmaakazijn zijn eindeloos. Enkele voorbeelden zijn:

 • Azijn als vlekverwijderaar;
 • Bestrijden van ongedierte in je container;
 • Als wasverzachter;
 • Glansspoelmiddel in je vaatwasser;
 • Natuurazijn werkt schimmeldodend en is ideaal in de badkamer

Gebruik geen chloor

Middelen zoals chloor zijn hartstikke slecht voor het milieu en daarnaast verstoren ze ook nog eens het composteerproces. Gebruik het dus niet. Zoals je al hebt kunnen lezen zijn er zoveel natuurlijke manieren om je containers schoon en fris te houden.

Tips voor containers in de winter

Heb jij dat soms ook dat je afval vast vriest in de winter? Wij geven graag wat tips om vastgevroren afval te voorkomen:

 • Druk of stamp je afval in de container niet aan;
 • Leg een stukje hout of steen tussen de deksel en de container om vast vriezen van het deksel aan de container te voorkomen;
 • Zet de container uit de wind, bijvoorbeeld tegen een muurtje of in een schuurtje;
 • Leg krantenpapier of stro onderin;
 • Gooi geen nat afval in de container. Laat het eerst uitlekken.

Hoe maak je de container schoon?

Als de container geleegd is kun je de container makkelijk schoon maken met een emmer water en een flinke scheut azijn. Uiteraard kun je de emmer ook vervangen door de tuinslang. Met een bezem kun je de container dan goed schoon borstelen. Als je alles schoon hebt, zet je de container op zijn kop om het water eruit te laten lopen. Goed laten drogen en daarna zet je hem weer gewoon neer. Door een krant of stro onderin de container te leggen met een scheut azijn eroverheen blijven het ongedierte uit de container. Spray de binnen- en buitenkant in met azijnwater. Als het heel erg heet is, spray de container dan meerdere keren per week even met azijnwater. Zo blijft ongedierte de hele zomer uit je container.

Dit is ook leuk om te lezen …

7 diervriendelijke tips tegen mieren 10 schoonmaak tips met Azijn

5 reacties

 1. […] Zo houd je je container schoon en fris […]

 2. […] Zo houd je de groene container goed schoon […]

 3. […] Hoe houd je de groene container schoon en fris? […]

 4. […] Hoe houd je de groene container schoon en fris? […]

 5. […] Hoe houd je de groene container schoon en fris? […]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *