Kraamverzorgster Georgette vertelt

Kraamverzorgster

Wie is Georgette pots?
Ik ben Georgette Pots bijna 40 jaar en getrouwd met Bart sinds maart 2002, samen hebben we 2 zoons. Max uit 2002 en Boris uit 2006.

Welke opleiding heb je gedaan om kraamverzorgster te worden?
Voordat ik de kraamzorg in ging heb ik diverse opleidingen gevolgd. Voordat ik echt de kraamzorg in ging ben ik eerst franchise gastouder geweest. Ik had soms 6 kinderen in de opvang. In de leeftijd van 0 t/m 8 jaar.

In 2008 zag ik in een huis aan huis krant een vacature voor kraamverzorgende (kraamverzorgster) staan. Het ging om werken en leren bij mijn huidige werkgever. Ik had geen vooropleiding maar was erg gemotiveerd, omdat ik zelf 2 keer niet zo’n leuke kraamtijd gehad heb, en ik dit wel toekomstige moeders gun. Na een motivatie gesprek en een psychologische test ben ik aangenomen. Het ging allemaal heel snel. Binnen 2 weken was alles rond en kon ik samen met mijn nieuwe collega’s naar school. Tevens waren er dames van andere organisaties, maar ook dames die de opleiding zelf betaalden. De leeftijd was tussen 22 en 50 jaar dus een erg gemêleerde klas. We hebben de opleiding bij het Menso Altingh college gevolgd en duurde 9 maanden. Hoe symbolische. Tijdens de opleiding gingen we elke dinsdag naar school en liepen daarnaast ook nog mee in de zorg. Een zorg is 8 a 10 dagen dus het was een pittig jaartje.

Wat zijn je belangrijkste taken als kraamverzorgster?
De belangrijkste taken van een kraamverzorgende zijn, moeder en kind zorg. Dit houd in dat je waakt over de gezondheid van beide en hierop anticipeert. We ondersteunen bij de voeding van moeder, maar ook voor de baby. Of de baby nu borstvoeding of kunstvoeding krijgt het gaat meestal niet vanzelf. Daarnaast hebben we nog meer taken, observeren van het gezin, signaleren hierbij iets doen. Ook hebben we regelmatig contact met een verloskundige om onze bevindingen mee door te spreken. Daarnaast waarborgen wij de hygiëne van moeder en kind, en waar nodig is kunnen we ondersteunen in de huishouding. Ook zorgen we voor de partners en eventuele andere kinderen in het gezin dat zij ook bij het integreren van de baby in het gezin betrokken zijn.

Je assisteert ook bij bevallingen, wat doe je dan precies?
Voordat een baby er is mag ik soms ook al assisteren bij een bevalling, dit is dan een thuisbevalling of een poliklinische bevalling (ook wel een verplaatste thuisbevalling genoemd). Mijn taken zijn dan om de verloskundige assisteren. Maar ook de ouders coachen, er voor de partner zijn. Koude washandjes juist warme washandjes te verzorgen. Als de baby geboren is, dan help ik bij de voeding voor de baby. Daarnaast help ik de moeder met douchen of wassen en verschoon ik het bed. Ik zorg dat ze samen een goede start kunnen maken en van elkaar kunnen genieten. Hierbij is het erg belangrijk dat ook de partner  erbij betrokken wordt. Door bijvoorbeeld even met de baby huid op huid te knuffelen als ik toch de moeder aan het opfrissen ben. Krijgt de partner ook gelijk een goede band met de baby en zo  wordt de baby ook gelijk warm gehouden.

Welke bevalling vergeet je nooit meer? (buiten je eigen bevallingen om)
Ik vergeet mijn eerste bevalling nooit meer, het was 26 december 2008 vroeg in de ochtend. Het was het 4e kind van dit gezin, de oudere kinderen waren al wakker en beneden. Mevrouw. kon zich nog niet overgeven aan de bevalling, maar zodra de oppas er was….

Toen kon ze zich overgeven aan de drang er werd een mooi meisje geboren. Er was een erg fijne collega van mij bij, omdat ik nog stage liep mocht ik niks doen. En een top verloskundige, die heel veel tijd nam om  mij ook veel uit te leggen. Daar ben ik nu nog blij mee en neem ik ook mee als ik nu een stagiair mee heb of voor nieuw bakken ouders.

Keek jezelf erg op tegen je bevalling?
​Mijn eigen bevallingen vond ik wel ok, het voordeel is dat ik toen nog erg bleu was en er niks van wist. Dat zie ik nu wel eens anders.

Had jij speciale wensen bij je bevalling?
Ik had geen speciale wensen voor mijn bevalling, dat was toen nog niet zo bekend en daarbij moest ik beide keren ingeleid worden omdat ik suikerziekte heb.

Heb jij tips voor vrouwen die binnenkort gaan bevallen?
Een tip voor een zwangere die binnen kort gaat bevallen, hmmm. Beval waar jij dat graag wil en waar jij je goed bij voelt. Hetzelfde geld voor voeding die jij aan je kindje gaat geven. Doe wat jij wilt en waar jij achter kunt staan, en vooral niet wat een ander vind dat jij zou moeten doen.

Kraamtranen kom je ze vaak tegen? En kan je er wat aan doen, troosten of..?
kraamtranen, heel normaal en vooral aan toegeven. De ene vrouw heeft er meer last van dan de ander, maar het hoort erbij. Je hormonen gieren door je lijf, naast vaak slaap tekort omdat een baby nog geen klok kan kijken en hij op momenten honger heeft waarop jij liever slaapt. Go with the flow.. Is mijn advies.

Wat is je tip voor de partner als de vrouw kraamtranen heeft?
Voor de partner is dit ook vaak lastig, ook voor hem laat het maar over je heen komen, het gaat weer voorbij.

Heb je een tip voor kraambezoek? Zijn er regels bijvoorbeel niet langer dan een uur of..
Kraambezoek, we raden in de kraamweek aan om rustig aan te doen, maar dat vinden nieuw geboren gezinnetjes vaak erg lastig. Vaak bij een tweede kindje hebben ze ervan geleerd dat ze idd te druk hadden bij de eerste. Durf ook bij je eerste af en toe nee te zeggen, komen ze wel dan max een uur. Vraag eventueel je ouders of goede vrienden tegen etenstijd te komen en laat ze eten meenemen, zo heb je 2 vliegen in 1 klap.

Heb je ook een tip voor het kraampaar, hoe gaan ze hier het beste mee om?
Hou een slag om de arm, m.b.t. Kraambezoek geen dag is het zelfde en zorg ervoor dat je bij voorbaat al zegt dat als het niet gaat je het bezoek af kunt bellen. Zo voorkom je hopelijk teleurstelling bij bezoek.
Geniet van je kraamtijd, ook al heb je soms wat hobbels te gaan uiteindelijk komt het goed, deze tijd krijg je nooit meer terug.

​Georgette, heel erg bedankt voor dit fijne gesprek. Georgette is kraamverzorgster bij de Kraamvogel.

Lijkt het je ook leuk om deel te nemen aan deze rubriek.. Sttt mama is even in gesprek? Mail ons dan voor de mogelijkheden: info@kidzblogger.nl

Meer leuke interviews leze?

Wat doet een lactatiekundige nu eigenlijk?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *