Weeën alles wat je moet (wil) weten

weeën alles wat jij erover wil weten.

Weeën bestaan in diverse varianten. De meest bekende zijn de weeën die tijdens de bevalling optreden: ontsluitingsweeën en persweeën. Naarmate je uitgerekende datum dichterbij komt, kan elke kramp doen vermoeden dat de bevalling begint. Toch kunnen dit ook indalingsweeën of voorweeën (ook wel harde buiken genoemd) zijn. Bovendien kunnen er ook naweeën optreden na de bevalling. We hebben de verschillende soorten weeën overzichtelijk voor je opgesomd. Hierdoor kun je zelf eenvoudig bepalen of het oefenweeën zijn of dat de bevalling daadwerkelijk begint.

Voorweeën

Voorweeën, ook wel oefenweeën of harde buiken genoemd, kunnen al weken vóór de bevalling plaatsvinden, hoewel dit sterk verschilt per persoon. Ze worden niet voor niets ‘oefenweeën’ genoemd, omdat je baarmoeder als het ware aan het oefenen is voor de uiteindelijke ontsluitingsweeën. Deze weeën kenmerken zich doordat ze in intensiteit en frequentie niet toenemen. Ze blijven op een constant niveau en kunnen aanvoelen als hevige menstruatiekrampen. Het ene moment kun je ze ervaren, terwijl ze de volgende dag afwezig kunnen zijn. Vooral bij een eerste zwangerschap kunnen voorweeën soms worden verward met echte weeën, en je bent zeker niet de eerste die in dit geval direct de verloskundige belt. Desondanks is dit niet noodzakelijk.

Wanneer de voorweeën plotseling veel intenser en frequenter worden, kunnen ze overgaan in ontsluitingsweeën.

Indalingsweeën

Indalingsweeën treden op doordat je baby indaalt in je bekken. Dit kan aanvoelen als stekende of menstruatieachtige pijn. Niettemin voelen veel vrouwen er weinig of niets van. Het hoofdje van je baby beweegt hierbij naar beneden in je bekken en komt vast te liggen. Dit ervaar je als indalingsweeën.

Ontsluitingsweeën

Ontsluitingsweeën geven aan dat de bevalling daadwerkelijk begint. Ze beginnen geleidelijk en nemen in kracht en frequentie toe. Hierdoor bereidt de baarmoedermond zich voor op de geboorte van je kindje. De sensatie van ontsluitingsweeën kan zowel in je buik als in je rug en benen voorkomen. Ze kunnen pijnlijk zijn en duren meestal 60 tot 90 seconden, met een herhaling iedere 3 tot 5 minuten. Bij een eerste kind wordt aangeraden om de verloskundige te bellen wanneer de weeën gedurende 2 uur met een frequentie van 3-4 minuten voorkomen. Voor een tweede of volgend kind bel je de verloskundige als de weeën gedurende 1 uur om de 4 tot 5 minuten plaatsvinden. De verloskundige zal de ontsluiting vaststellen via een inwendig onderzoek, waarbij wordt bepaald hoeveel centimeter de baarmoedermond is ontsloten, ook wel bekend als toucheren.

Verschillende soorten ontsluitingsweeën zijn:

  • Buikweeën De meest voorkomende ontsluitingsweeën zijn buikweeën. Hierbij ervaar je kramp in je buik en wordt je hele baarmoeder stevig. Je kunt deze buikweeën opvangen door zoveel mogelijk te ontspannen, een warme kruik op je buik te leggen en ademhalingsoefeningen te doen die je tijdens je zwangerschapscursus hebt geleerd.
  • Rugweeën Bij rugweeën is de meeste pijn voelbaar in je rug. Ook hier kun je de pijn verlichten door warmte toe te passen en een goede houding aan te nemen. Je partner kan ook tegendruk geven om te helpen.
  • Beenweeën Bij beenweeën voel je de meeste pijn van de ontsluitingsweeën in je bovenbenen. Dit kan als onaangenaam worden ervaren, omdat vrouwen deze pijn minder goed kunnen opvangen. De pijn kan op verschillende plekken in je benen voorkomen. Bij dit soort weeën kan je partner je benen masseren voor verlichting.

Weeënstorm

Er is sprake van een weeënstorm wanneer je binnen 10 minuten 6 of meer weeën ervaart. Een dergelijke weeënstorm kan de 10 centimeter ontsluiting snel naderbij brengen. Dit kan even doorbijten zijn, maar daardoor zal het ook sneller voorbij zijn.

Persweeën

Naarmate je de laatste centimeters van ontsluiting nadert, kunnen persweeën beginnen. Dit voelt als een golf die geleidelijk sterker en intenser wordt, vaak vergeleken met een aandrang om te poepen. Dit gevoel komt voort uit het persen van je baby naar buiten.

Nageboorteweeën

Na de geboorte van je baby kun je ook nageboorteweeën ervaren om de placenta (moederkoek) te laten uitdrijven. Deze komt tot ongeveer een half uur na de bevalling.

Naweeën

Na de bevalling kun je nog naweeën ervaren, die worden veroorzaakt door samentrekkingen van de baarmoeder terwijl deze teruggaat naar de normale grootte. Deze kunnen zich uiten als intense buikkrampen. Ze kunnen heviger zijn bij een tweede of derde bevalling, wanneer de baarmoederspieren slapper zijn geworden. De kramp kan ook intenser zijn tijdens het geven van borstvoeding. Paracetamol kan helpen om de naweeën draaglijker te maken.

Twijfel je over welke weeën jij hebt? Bel dan altijd met de verloskundige om te overleggen.

Dit is ook leuk om te lezen:

1 reactie

  1. […] Weeën alles wat je moet (wil) weten […]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *