Lactatiekundige Geerte vertelt…

Lactatiekundige

Wie is Geerte Clifford-van den Broek?
Geerte Clifford – van den Broek. Lactatiekundige Groningen. Moeder van 3 kinderen van 14,11 en 3 jaar.
Ik heb een eigen bedrijf www.lactatiekundigegroningen.nl. Ik werk in Groningen, noord Drenthe en oost Friesland.
Ik was eerst kraamverzorgende. Ik geniet van het werken met moeder en kind.

Jij bent lactatiekundige, wat doet een lactatie kundige precies?
Een Lactatiekundige geeft begeleiding bij borstvoeding vragen. Moeders, vaders of zorgverleners nemen contact met mij op en vragen om hulp. Meestal maken we dan een afspraak en kom ik langs. Soms kan het ook via de telefoon of mail worden opgelost. Ook verhuur ik baby weegschalen en kolven en verkoop ik hulpmiddelen.

Mag je je zomaar lacatiekundige noemen?
De term Lactatiekundige is vrij. Een gecertificeerde Lactatiekundige heeft IBCLC achter haar naam staan. Zij heeft dan de internationale opleiding tot Lactatiekundige gevolgd en goed afgerond. IBCLC staat voor International Board of Certified Lactation Consultant.

Waar kan je de opleiding(en) die je hiervoor nodig hebt dan volgen?
De opleiding tot Lactatiekundige IBCLC. Die kan je op 2 plaatsen in Nederland volgen.
De certificering wordt gedaan door de IBLCE: International Board of Lactation Consultant Examinars

Wat is het meest voorkomende probleem bij het geven van borstvoeding?
Het meest voorkomende probleem is pijn bij het voeden. Daar is ook eigenlijk altijd een oplossing voor. Het aanleggen is hierbij belangrijk. Andere vragen gaan over; Borstontsteking, spruw, wennen aan elkaar, te veel of te weinig melk, slapen. kolven en werken en nog veel meer.

Is er voor ieder borstvoedingsprobleem een oplossing?
Voor bijna ieder probleem is een oplossing. Ik heb wel eens een moeder gehad waarbij het pijn bleef doen. Dit is dan wel een uitzondering hoor. Ik heb toen ook nog samen met een college even gekeken of ik nog iets over het hoofd zag. Maar we kwamen er niet uit. Deze moeder is toen gaan kolven en kolft nu al meer dan een jaar voor haar kindje. Voor haar gezien het probleem toch een oplossing. Als hadden we natuurlijk liever gehad dat het kindje bij mama aan de borst kon drinken.

Ook wel eens een moeder gehad die zelf niet voldoende melk kon aanmaken (ook weer een uitzondering). Deze moeder heeft een donor gevonden die haar eigen moedermelk afkolft en aan dit kindje geeft.
98 % van de vrouwen kan borstvoeding geven. De drempeltjes over komen kan ik bij helpen.

Heb jij ook beroepsgeheim?
Ja zeker. Net als bij andere medische beroepen zorg je ik dat ik zorgvuldig met medische gegevens om ga.

Wordt een consult aan altijd vergoed door de zorgverzekeraar?
Veel aanvullende verzekeraars vergoeden de zorg (gedeeltelijk).

Wat maakt jouw werk als lactatiekundige zo speciaal?
Het is iedere dag anders. Ik kom bij de mensen thuis. Kan zorgen weg nemen en vragen beantwoorden. Ik help ze een stukje verder. De reacties van ouders zijn altijd zo fijn. Als ik na een aantal dagen een berichtje krijg dat het goed gaat dan geeft mij dat veel voldoening.

​Je kan Geerte via onderstaande gegevens bereiken:
Geerte Clifford – van den Broek
Lactatiekundige Groningen
06-48967560
Lactatiekundigegroningen.nl

 

1 reactie

  1. […] doet een lactatiekundige nu […]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *