Wat zit er in een goede verbanddoos en wat is de beste wondverzorging?

Verbanddoos en wondverzorging

De meeste verbanddozen zijn bedoeld om eerste hulp mee te kunnen verlenen. Daarom heb ik standaard eentje in de auto liggen. Maar ik heb ook een vaste bak, die ik thuis gebruik als verband doos. Deze gaat ook altijd mee op vakantie.

Voor de vakanties controleer ik hem altijd nog even en vul ik hem aan.

Nu ik  hier zo in mee bezig ben denk ik wat is het alweer lang gelden dat ik EHBO gehad heb. De laatste keer is bijna 10 jaar geleden toen ik mijn opleiding sportmassage deed. Ik deed de cursus omdat ik mijn massage technieken wilde uitbreiden. Maar de opleiding hield veel meer in dan alleen massage. Zo moesten we elke blessure leren te behandelen, handig nu mijn boys op voetbal zitten. Maar goed nu dwaal ik weer af,  terug naar de verband doos!

Waar moet een goede verbanddoos aan voldoen en wat zit er dan standaard in?

Schoenendoos
Wist je dat heel veel mensen de verbanddoos in een oude schoenendoos hebben. Dit is echter af te raden, omdat die niet goed afsluit (stofvrij) en ook niet vocht vrij is. Een echte verbanddoos beschermt ook nog eens tegen temperatuurswisselingen en invloed van het licht. En een schoenendoos in bij noodgevallen niet meteen herkenbaar als verbanddoos.

Wat zit er in een standaard verbanddoos:
Snelverband
Verbandwatten
Verbandgaas of kompressen
Verbandwinsel
Hechtpleisters
Wondpleisters
Ontsmetting middel ( Alcohol en/of jodium)
Pincet
Verbandschaar
Handschoenen
Driekanten doek

In de auto heb ik standaard een gewone verbanddoos liggen. Thuis heb ik het in een plastic bak op een vaste plek in de kast staan.

Thuis gebruik ik hem meer voor kleine ongelukjes enz.. Ik heb daar verschillende soorten pleisters in zitten.
Gewone pleisters (groot en klein)
Wondpleisters, daar heb ik er meerdere van.  Ook in meerdere maten. Dit is heel fijn als ze buiten gevallen zijn of een grotere wond hebben.
Blaren pleisters
Brand gaasjes/pleisters
Hechtpleisters

Ook heb ik er een tekentang inzitten
Diverse soorten verband.
Ook heb ik er standaard Betadine zalf inzitten, die ik regelmatig vervang.
Alcohol ( om materialen mee te ontsmetten)
Thermometer
Pincet ( voor het verwijderen van splinters)
Tape
Leukoplast
Mitella/driekantendoek
Lege spuitjes ( is erg handig als ze vloeibare medicatie moeten. Meestal krijg je er 1 spuitje bij)
Antigif set ( dit kan je op de bijtplek (mier, wesp etc.) zetten en dan zuigt hij het leeg).

De pijnstillers bewaar ik weer op een andere vaste plek. In een keukenkast. Ook deze heb ik in een plasticbak zitten.
Hier zit van alles is:
Kinderparacetamol (kauwtablet 240)
Kinderparacetamol zetpillen ( 240 en 500)
Volwassen paracetamol ( deze mogen de oudste twee inmiddels ook)

Verder hebben we eigenlijk geen pijnstillers of medicatie. Als we medicatie hebben van de huisarts bewaren we dat op de aangegeven plek. Soms moet het namelijk in de koelkast.

Wat kan je zelf doen bij een wond(je)
Een wond geneest in drie fasen. De eerste fase reageert het lichaam op de wond door een ontsteksreactie te geven. De slechte bacteriën moeten eruit. Dit gaat gepaard met roodheid en warmte, pijn, zwelling  rond om de wond. Na een paar dagen beging de tweede fase van de wondgenezing. Er ontstaat nieuw weefsel en de wond gaat dicht. Bij de derde fase wordt de wond kleiner en wordt het litteken gevormd. Hoe snel een wond geneest is per persoon verschillend. Het behandelen van de wond speelt hierbij een grote rol.

Wond schoonmaken
Voordat je aan de wond komt, was altijd eerst je handen met water en zeep. Het liefst ook nog met alcohol en droog ze daarna goed af. Trek eventueel steriele handschoenen aan. Maak de wond goed schoon, spoel eerst met water, om zo het ergste aan (straat) vuil eruit te spoelen. Daarna dep je de wond  droog met een steriel gaasje (eventueel een schone theedoek) en ontsmet het dan met Betadine of sterilon.

Dit kan je doen bij:
Schaafwonden
Snijwonden ( is het diep of rafelig, dan binnen zes uur laten hechten).
Kleine wonden

Justin is een keertje met zijn knie in een stuk glas gekomen. Ik kon dit niet goed genoeg zien om het er zelf goed uit te halen. Hiervoor heb ik mijn huisarts gebeld. Samen met de assistente en goed ligt hebben we het glas verwijderd. De arts heeft er nog na gekeken, maar wilde niet in de wond gaan wroeten. Het is later onwijs gaan ontsteken, omdat er nog glas in zat. We zijn naar de huisartsen post gegaan, daar heeft de huisarts het open gesneden ( met een steriel mesje erin geprikt). Hierdoor kwam er heel veel etter (pus) uit. Dit werd met een vochtig gaasje schoongemaakt. Het glas kwam er ook uit.  Jodium erop en een pleister. Daarna was het zo genezen. De arts vertelde mij dat dit minder pijnlijk voor Justin was, dan wanneer de huisarts in de wond was gaan wroeten. Zelf baalde ik wel ik was toch niet voor niets naar de huisarts gegaan. Maar nu denk ik dat hij inderdaad gelijk had.

Met drie jongens ben ik de afgelopen tien jaar nogal eens onverwachts bij de huisarts langs geweest. Als ik twijfel over de wond, bel ik altijd. Meestal willen ze het toch wel even zelf zien, ik draai mijn hand niet meer om voor een beetje bloed. De assistente kijkt meestal samen met mij eerst naar de wond. De huisarts kijkt daarna nog even mee. Meestal kan het worden afgedaan met een hechtpleister.

Het ontsmetten van de wond
Normaal beschermt de huid ons tegen vuil en bacteriën. Maar door verwonding kan deze beschermlaag wegvallen. Hierdoor is het gevaar op ontstekingen groot. Maak daarom de wond altijd eerst goed schoon, daarna kan je de wond ontsmetten.

Jodium of Betadine
Jodium is een bekende wondontsmetter, die erg goed werkt. Omdat jodium enorm prikt voelt dit zeer onprettig aan. Betadine producten bevatten jodium in een speciale vorm. Betadine werkt hierdoor net zo goed, alleen prikt het niet.

Nadeel van jodium en Betadine:
Beide zijn ze geel/bruin van kleur en geven vlekken in kleding en beddengoed. Deze vlekken kun je het beste verwijderen met water. Doe dit wel eerst met koud water, anders brand je het erin.

Sterilon
Sterilon tinctuur, huidspray en crème bevatten chloorhexidine, ze worden meestal gebruikt bij schaafwonden.

Nadeel sterilon
Het prikt! Sterilon mag niet gelijktijdig met zeep gebruikt worden, hierdoor verminderd de werking.

Vlekken
Sterilon zelf geeft niet direct vlekken, maar als het met kleding of beddengoed in aanraking is geweest.. Mag dit niet uitgewassen worden in chloorbevattend wasmiddel. Er kunnen dan bruine vlekken ontstaan, die niet meer te verwijderen zijn.

Groene Biotex
Tijdens mijn cursus sportmassage kregen wij de tip om een plastic fles (bv. cola, sinas etc.). uit te koken. En deze fles te vullen met gekookt water en drie eetlepels groene Biotex. Dit is dan twee weken houdbaar en ideaal om (schaaf)wonden mee te ontsmetten. De blauwe kan ook, alleen die prikt! Beide mogen niet bij de ogen gebruikt worden.

Heb jij ook een goede tip voor het schoonmaken of verzorgen van wonden?

Op thuisarts kan je ook veel lezen.

1 reactie

  1. […] We hebben ook een leuk artikel geschreven over wat zit er nu in een goede verbanddoos en hoe verzorg je welke wond. […]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *