Newborn fotograaf Marjan vertelt….

Newborn fotograaf

Newborn fotograaf:

Wie is Marjan ten Berge?
Ik ben Marjan ten Berge, geboren in Ermelo in 1980. Ik heb twee dochters, Elisa (3jr) en Noëlle (1jr). 17 jaar heb ik in de stad Groningen gewoond. Maar sinds kort woon ik met mijn gezin in het gezellige dorpje Ten Boer waar ik ook aan huis kan werken. Ik ben fotograaf. Voor mijn werk fotografeer ik newborns, baby’ s, kinderen, gezinnen, bruiloften en huisdieren. Ik heb zelfs eens een bevalling mogen fotograferen. Ik werk alleen met natuurlijk daglicht en maak dus geen gebruik van daglichtlampen of flitsers. De studioshoots doe ik bij mij aan huis in mijn daglicht studio en verder werk ik heel veel buiten.

Kan iedereen newborn fotograaf worden?
Nee, het kost heel veel tijd en moeite en heel veel geduld. Niet iedereen wil of kan dat. Ik heb in het begin ook wel eens gedacht van waarom wilde ik dit? Ik kan het niet.

Wat maakt newborn dan zo moeilijk?
Sommige newborn’s kunnen moeilijk in slaap komen, door bv krampjes en dan kost het veel tijd om ze rustig te krijgen en in slaap te sussen. Dit kost tijd en geduld, heel veel geduld. Daarnaast moet je leren hoe je een newborn in de juiste houding kunt leggen. Niet alle poses kunnen zomaar en tijdens de shoot dien je het kindje goed in de gaten te houden of hij/zij niet te rood wordt en/of te warm of  juist te koud is.

en newborn shoot is dat altijd meteen na de bevalling?
Als een kindje wordt geboren is het natuurlijk meteen een newborn, maar de shoot doe ik altijd vanaf dag 5 t/m dag 20. Daarna zijn de kindjes een stuk wakkerder en sterker, waardoor de shoot lastiger wordt en je de kindjes moeilijker in de juiste houding kunt leggen.

Heb jij zelf van die leuke mustjes of kopen de ouders deze?
Als een klant een shoot bij mij boekt, zitten alle zogeheten props bij de shoot in. Dus mutsjes, pakjes, wraps, backdrops, kistjes en bakjes enz.

newborn fotograaf

Waar kunnen ze deze kopen dan?
Ik koop ze in bepaalde webshops die daar speciaal opgericht zijn.

Wat maakt je werk als newbornfotograaf zo bijzonder?
Het contact met de baby’s. Als een kindje net geboren is, is hij/zij nog zo afwezig en in zijn eigen wereldje. Zo puur… Ik vind het echt prachtig om dit werk te mogen doen. Je kunt deze shoot alleen doen in de eerste weken, je kunt het later nooit over doen.

Kan je met iedere baby een newbornshoot doen?
In principe wel. Als een kindje te vroeg wordt geboren adviseer ik de shoot altijd iets later te doen. Ik krijg wel eens de vraag of de shoot wel kan doorgaan als een kindje met de keizersnede is geboren. En jazeker kan dat. Mijn eigen dochters zijn ook op de wereld gekomen met een keizersnede en bij de jongste hebben we een uitgebreide shoot gedaan. Alleen als een kindje hele veel opstart problemen heeft of nog in het ziekenhuis ligt in deze periode dan kan het niet doorgaan.

Wat is belangrijk voor het slagen van een newbornshoot? (kleding, geluid, warmte etc.).
Warmte is één van de belangrijkste punten. Ik zet de kachel op 26 graden. Het kindje is vaak bloot tijdens de shoot dus kouder is geen optie. Verder heb ik een app op mijn telefoon die ik aan zet met baarmoeder geluiden, daar worden de kindjes vaak rustig van. Heel soms stuur ik een mama de studio uit, omdat ze onrustig is. Dat heeft te veel effect op de baby en dan is de baby ook onrustig. Ik neem ruim de tijd voor de shoot (3 uur) en doe alles in alle rust, zodat het kindje lekker kan doorslapen en er niet te veel last van heeft.

Wanneer kan je het beste een newborn shoot bij jou boeken?
Wat heel belangrijk is dat de shoot op tijd wordt geboekt. Het liefste al tijdens de zwangerschap. Zo kan ik 4 data’s vrijhouden in mijn agenda rond de uitgerekende datum, en is de klant verzekerd van een plekje.

Ben je net als ik enthousiast geworden van al deze mooie foto’s? Kijk dan zeker even op de website van Marjan: Ten Berge Fotografie.

​Wil jij ook aan deze rubriek sstt.. mama is even ingesprek meewerken mail ons dan voor de mogelijkheden: mail:info@kidzblogger.nl

Nog een interview lezen? Ellemieke Vermolen vertelt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *