Veilig zonnen, hoe doe je dat?

veilig zonnen

Veilig zonnen

Dat de zon niet alleen maar heel erg lekker is, dat weten de meesten van ons inmiddels wel. In dit artikel willen we nog even de nadelen van de zon onder de aandacht brengen en hoe je het beste veilig van de zon kan genieten.

De Zon
De zon heeft veel voordelen maar ook een paar nadelen. Een paar van de nadelen is het verbranden van de huid en huidveroudering.

Verbranden
jaren heb ik voor het merk Vichy zonnen advies gegeven in samenwerking met dermatologen. Veel mensen reageerden daar hetzelfde, och nee hoor ik verbrand niet zo snel. Of ach als ik eenmaal bruin ben dan hoef ik me niet meer in te smeren, want mijn huid verbrand dan toch niet meer. Nee, dat klopt niet helemaal! Je hebt namelijk twee soorten UV-stralen die de aarde bereiken. Dit zijn de UV-A en UV-B stralen. De UV-B is verantwoordelijk voor het bruin worden en het verbranden van de huid wat we zien en voelen. Als je eenmaal bruin bent, dan verbrand de UV-B je huid niet meer. Maar dan is er ook nog de UV-A en deze voel en zie je niet. De UV-A stralen gaan door de huid heen en veroorzaken zo dat de huid inwendig gaat verbranden. Deze verbranding voel je niet en zie je ook niet. Maar de gevolgen kunnen wel ernstig zijn (huidkanker). Daarom is het belangrijk ook als je al bruin bent om jezelf wel goed in te smeren met een zonnebrand crème.

Zonnekapitaal

Iedereen wordt geboren met een eigen zonnekapitaal, hoeveel dit is… Dat weet niemand en voor iedereen is dat weer anders. Wat wel bekend is, is dat bij iedere verbranding (UV-B), je een stuk van je zonnekapitaal moet inleveren. Je zonnekapitaal beschermt je lichaam tegen de schadelijk werking van de zon. Kinderen onder de twee die verbranden betalen meer dan het dubbele van hun zonnekapitaal. Kinderen tot 2 jaar betalen ook extra van hun zonnekapitaal. Om vielig te zonnen is het daarom belangrijk om kinderen goed in te smeren en te beschermen tegen de zon.

Zonnestralen weerkaatsen, dus ook in de schaduw krijg je zon.

Bescherm je huid tegen de zon

Je kan de huid het beste beschermen met een goede zonnecrème met minimaal factor 30. Factor 30, ja echt factor 30 en liever nog hoger. Ja nu hoor ik je zeggen of in ieder geval denken, echt niet, want dan kan ik de bruine kleurtje wel vergeten.  Nee hoor, ook met een hoge factor krijg je een bruine huid. Alleen gaat het nu een stuk langzamer en zo wordt je niet alleen mooier en egaler bruin, je lichaam kan de zonnestralen ook beter verwerken.

Kinderhuid

De huid van kinderen is nog zo teer, die adviseer ik echt om met factor 30 a 50 in te smeren. Ben je een dagje naar het strand of veel buiten, bescherm de huid dan niet alleen met een zonnebrandcrème, maar zorg ook voor extra bescherming door een t-shirt aan te trekken. Er bestaan tegenwoordig ook speciale shirts die UV stralen tegen houden.

Waar let je op bij het kopen van een zonnebrandcrème?

Bij het kopen van een zonnebrandcrème is het goed om op te letten of deze beschermt tegen UV-A en UV-B stralen.

Waterproof

Het beste is ook om jezelf en de kinderen meerdere keren per dag in te smeren. De crème trek in de huid, door zweten gaat het weg, of door zwemmen. Ook als erop staat, waterproof. Dat betekend eigenlijk niets meer of minder dan dat het ook bescherming bied in het water. Maar na het afdrogen is een groot deel van de bescherming wel weg.

Je hoeft niet bang te zijn om te veel te smeren, want dat kan eigenlijk niet. En een echte Sun block bestaat niet, je krijgt dus altijd zonnestralen.

Wij hebben laatst in samenwerking met viata online apotheek mochten wij Vichy ideaal soleil kids uit testen.

Vichy ideaal soleil kids is een mousse, er komt meteen best wel veel uit de spuitbus.  Het is oranje (terracotta) van kleur. Hierdoor kan je goed zien waar je wel of niet geweest bent. Het duurt een ongeveer 15 a 20 minuten voordat de kleur weg trekt.  Milan deed meteen na het insmeren weer zijn shirt aan. Hier kwamen daardoor behoorlijk vlekken in, deze heb ik er na het wassen allemaal weer uit gekregen. De geur is heel erg lekker, het product smeer erg fijn uit. Wij zijn er erg tevreden over deze zonnebrand voor kinderen.

Na het een lekker dag zon, zee, strand en plezier is het aan te raden om een aftersun te gebruiken.  In dit artikel kan je precies lezen wat het verschil is tussen een aftersun en een bodylotion.

Veilig zonnen wij hopen dat we met deze tips iets hebben bijgedragen! Heb jij nog  veilig zonnen tips?

Veilig zonnen    zonnen  zonnen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *