Wasbare luiers de voor en nadelen

Wasbare luiers
Wegwerp luiers zijn handig snel en gooi je makkelijk weg. Helaas is dit wel erg belastend voor het milieu. Ze zijn in gebruik ook duurder ,zeker als je de bekende merken gebruikt. Gelukkig zijn er ook wegwerpluiers die niet van plastic gemaakt zijn. Deze wegwerpluiers zijn verkrijgbaar in biologisch afbreekbare verpakking, een materiaal dat op plastic lijkt maar van zetmeel wordt gemaakt, en luiers waarvan een deel van het luiermateriaal is gemaakt van bio-plastic. Is een wasbare luier dan beter?
 
Wasbare luiers de voor en nadelen
De wasbare luiers zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. De moderne wegwerpluiers zijn handig en makkelijk in gebruik en ze zijn een stukje goedkoper dan wegwerpluiers.Wasbare luiers zijn milieuvriendelijker dan de wegwerpluiers. De productie en afvalverwerking van wegwerpluiers leiden tot een CO2-uitstoot die 1,5 tot 2,5 keer hoger ligt dan die van herbruikbare luiers. Dit ondanks de energie die nodig is om herbruikbare luiers schoon te krijgen. Daarnaast is de milieubelasting van wegwerpluiers door landgebruik ?(land dat nodig is om de grondstoffen te produceren) 7 keer zo hoog als van wasbare katoenen luiers. Op watergebruik scoren beide luiertypes vergelijkbaar: bij de productie van wegwerpluiers wordt minstens evenveel water gebruikt als bij de productie én het wassen van herbruikbare luiers. Zelfs als u een wasdroger gebruikt, belasten ze het milieu minder dan wegwerpluiers.
Enkele nadelen zijn
De wasbare luiers moeten uitgewassen worden en dat betekend dus meer huishoudelijk werk en je hebt een voorraadje nodig. Bij wasbare luiers ontstaat een groot deel van de milieubelasting tijdens het gebruik: het wassen van de luiers kost elektriciteit, water en wasmiddel. Een nadeel van katoen is de milieuonvriendelijke teelt, waarbij zeer veel pesticiden en kunstmest gebruikt worden. Voor biokatoen garanderen keurmerken (Oeko-Tex 1000, Eko, Soil Association, KRAV,…) de milieuvriendelijke teelt.
Handig om te weten
Gebruik geen bleekmiddel om de luiers schoon te maken. De luiers absorberen hierdoor minder goed. Vlekken kan je verwijderen met een goede biologische zeep.
Handige en mooie luiers zijn die van Popolini onesize luier bijvoorbeeld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *