Feestdagen 2017

feestdagen

Vind jij de feestdagen ook altijd zo leuk? Goed nieuws want ze komen er weer aan. Allemaal! Want voor we het weten is het alweer Pasen, want daarmee begint de jaarlijkse serie feestdagen. Op school zijn we bijvoorbeeld al weer druk bezig om de paaslunch voor te bereiden. En binnenkort gaan wij weer een artikel plaatsen waar je dit jaar allemaal paaseieren kunt zoeken. Tenzij dat je ze zelf mee hebt helpen verstoppen, dan is het geen verrassing meer …

Pasen
Pasen is voor de meeste mensen steeds meer en meer een van de mooiste feestdagen, met lekker eten en veel chocolade-eieren. Pasen zie ik zelf echt als twee afzonderlijke feestdagen. Het huis is mooi versierd/aangekleed. We ontbijten met Pasen ook echt allemaal samen, aan een mooi aangeklede tafel. We gaan met de kids naar het bos om paaseieren te zoeken en daarna lekker picknicken in het bos mits het weer dat toe laat. En dan ’s avonds heerlijk met elkaar dineren. De andere dag gaan we vaak even bij opa en oma langs.
Samen met de kinderen ga ik voor de feestdagen binnenkort het huis alvast in paassferen brengen. We hebben mooie paastakken in de schuur staan. Deze heb ik al een paar jaar en ze blijven mooi. Ik zet de versiering nog niet te vroeg neer, en zeker de lekker chocolade eieren niet. Want dan zijn ze al op voordat de feestdagen begonnen zijn. Cadeautjes, tja horen cadeautjes bij Pasen? Zelf doen wij het eigenlijk nooit. Maar ik hoor om mij heen wel dat steeds meer mensen het doen, omdat de paasdagen nu eenmaal feestdagen zijn.

Moederdag
Moederdag vind ik toch wel echt een van de leukste feestdagen. Vooral door die zelf gemaakte cadeautjes, maar helaas maken niet alle boys meer iets op school. Vorig jaar waren mijn oudste jongens nogal geschrokken dat het bijna Moederdag was. “Mama, wij hebben op school niets gemaakt”. School is blijkbaar gestopt met het maken van een cadeautje voor Moederdag en voor Vaderdag in de bovenbouw. En dat terwijl ik die cadeautjes met de feestdagen altijd zo onwijs leuk vond. Nee ik heb geen knutselkinderen, maar hoe leuk is het om te zien hoe ze speciaal voor jou extra hun best gedaan hebben er iets moois van te maken. En dan die gespannen koppies als je het gaat uitpakken. Dylan wilde meteen naar de winkel, mijn lievelingschocolade en een blikje cola kopen. Zo lief! Vast ritueel: als het Moederdag is krijg ik altijd een ontbijtje op bed en dan krijg ik ook de cadeautjes. Verder is het hier een gewone dag, Moederdag en Vaderdag zijn geen feestdagen als alle andere dagen in het rijtje.

En daarna … Vaderdag!
Na Moederdag komt er dan Vaderdag. Vaderdag is hier altijd best saai want papa is altijd al lang en breed uit zijn bed. Niks ontbijtje op bed dus. Maar wel leuke cadeautjes, waar papa meestal erg blij mee is. Ook voor papa hebben Justin en Dylan afgelopen jaar niets gemaakt. Wel hebben we samen allemaal leuke cadeautjes voor papa gekocht. Toch een beetje feestdagen.

Verjaardagen
Stiekem zie ik onze verjaardagen ook als feestdagen! Vooral de verjaardagen van de jongens. Daar kan ik zo onwijs van genieten, de gespannen koppies als ze onze cadeautjes krijgen. En niet kunnen wachten tot de visite komt. Zelf vind ik het erg leuk om verschillende hapjes te maken. Lekker vers en als het even kan gezond. Maar er is ook ruimte voor chips en lekkere taart. De jongens mogen altijd zelf een taart kiezen en daarnaast bak ik zelf nog één of twee taarten. En ja wat is het dan lekker als
aan het eind van de dag de laatste de deur achter zich dicht trekt … Feestdagen met en voor de kids zijn toch altijd turbulent.

Sinterklaas
Ja, ook al is hij voorlopig nog heel lang in Spanje: ik blijf Sinterklaas toch één van de leukste feestdagen voor kinderen vinden. Ze geloven er bij ons niet allemaal meer in, sterker nog alleen Milan gelooft nog in Sinterklaas. Maar dat mag de pret hier niet drukken, want Justin en Dylan genieten er nog net zoveel van. Dat is ook niet zo gek, want ze krijgen altijd leuke cadeautjes. Drie weken lang feest, ofwel drie weken lang stuiterende kinderen. Sinterklaas moet gevierd worden. Schoentje zetten, naar de intocht, op de sportclub, op school en dan sluiten we de Sint feestdagen cyclus af met pakjesavond. Zelf ben ik actief op school en help ik ieder jaar om het Sinterklaasfeest te organiseren. Dit is ieder jaar weer een hele klus. Dit begint al na de zomervakantie, met het bedenken van de intocht. De laatste twee keer heb ik voor het eten gezorgd voor het team tijdens het Sinterklaasfeest.

Intocht en pakjesavond: twee feestdagen!
Meestal gaan we twee keer naar een intocht, de ene week komt hij in het ene dorp aan en de andere week in het andere dorp. Ik ga hier eigenlijk nooit naar het centrum, dat vind ik veel te druk. Maar in de dorpjes om ons heen is het altijd erg gezellig met de feestdagen. Dit is wel het hoogtepunt van het Sinterklaasfeest. Justin en Dylan mochten afgelopen jaar helpen met kopen, inpakken, kopen, de zak neerzetten en op de ramen kloppen. De eerste keer pakjesavond met Justin en Dylan vergeet ik nooit meer, het duurde nog geen vijf minuten. De zak werd omgekiept en voordat ik het goed en wel door had, waren alle pakjes uitgepakt. Dat was één keer en nooit weer. Nu pak ik het eerste pakje en voor wie dat is, die mag dan zelf de volgende (wel voor iemand anders) pakken. De jongens worden met pakjesavond goed verwend.

Kerst
Ook dit zijn weer zo’n leuke en gezellige feestdagen. Wat ik wel super jammer vind is dat het zo snel achter Sinterklaas aankomt. Eigenlijk zouden we Sinterklaas moeten vervroegen naar oktober ofzo … Kerst is voor mij echt een familiefeest, met lekker eten en leuke cadeautjes. En de kerstboom, tja, ik heb er echt niets mee. Vroeger thuis vond ik het geweldig, samen de boom optuigen. Sinds ik op mijzelf woon, vind ik het vreselijk. De jongens vinden het wel erg leuk en versieren de boom dan ook met heel veel liefde. Nee, ik koop geen speciale kleding voor de kerst. Gewoon nette kleding waar ik ook na de kerst nog in kan lopen. En met alle andere feestdagen natuurlijk. Veel mensen gaan gourmetten met de feestdagen. Wij zelf doen dit meestal niet, de jongens hebben nog niet zoveel zitvlees. Meestal maak ik een lekker diner of een tapas (allemaal lekkere hapjes) tafel.

Wat zijn jouw favoriete feestdagen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *