Planten terrariums hoe maak je het?

Planten terrarium zo maak je het zelf.

Planten terrariums zijn echt mini-ecosystemen. Wil jij ook graag een mooi terrarium voor je planten maken? Wij zochten uit hoe je dat doet.

Zo’n mooi terrarium past in iedere kamer, huiskamer, badkamer, slaapkamer en zelfs op je kantoor.

Wat is een planten terrarium?

Een planten terrarium is een glazen fles of pot met een deksel erop. Zo creëer je een mini-ecosysteem. Water geven is door het zelfvoorzienende systeem niet nodig. Door het ecosysteem komt er condens vrij en op deze manier worden de planten van water voorzien.

Do-It-Yourself planten terrariums

Hoe leuk is het om zelf je planten terrarium te maken?
Wat heb je nodig?

  • Hydrokorrels
  • Koolstof (Carbon) dit zorgt ervoor dat er geen algen vorming komt
  • Aarde
  • Planten
  • Mos
  • Steentjes, takjes of wat je leuk vind om er in te doen.

Je doet dan eerst wat hydrokorrels op de bodem. Je kent dan aan de zijkant wat steentjes of schelpjes doen. Hydrokorrels zien er immers niet zo mooi uit. dan 3 a 4 eetlepels koolstof. Daaroverheen wat aarde, hier doe je de planten in en dan maak je het af met wat mos. Hier kun je wat siersteentjes, takjes of dennenappels (eikels, beukennootjes, kastanjes) voor de sier op leggen.

Als je pot klaar is. Laat je de pot 24 uur open staan. Daarna doe je de deksel erop. Dan moet er binnen 48 uur condensvorming zijn. Is dit niet het geval? Doe er dan een klein beetje water bij, gelijk deksel erop. Binnen 48 uur nog steeds geen condens, doe er dan nogmaals een beetje water bij. Na ongeveer 3 maanden sowieso een beetje water toevoegen.

Licht en condens in je terrarium

Je planten terrarium heeft voldoende licht nodig. Zet hem niet in het volle zonlicht. Dan komt er te veel condens in je pot. Dat zakt wel weer weg. Als het steeds gebeurd is het niet goed voor je planten. Te weinig ligt is ook niet goed voor ze. In een kamer met daglicht, bijvoorbeeld op de tafel is een goede plek hiervoor. Voor een gelijkmatige verdeling van licht draai je hem om de 2 weken een kwartslag.

Te veel condens

Heb je regelmatig te veel condens en staat de pot niet in het volle zonlicht? Dan kun je het planten terrarium even open zetten. Dat is 5 tot 10 minuten. Blijft er steeds te veel condens vorming in de pot. Dan is het slim om de pot op een andere plek te zetten. Dan krijgt de pot toch te veel zonlicht.

Miniplantjes kiezen voor je ecosysteem

Voor jouw terrarium is het belangrijk dat je plantjes uitzoekt die houden van een hoge luchtvochtigheid. Denk aan Fittonia, minivarens, venushaar, graslelie, Calathea, fluweelplant, lepelplant, bladbegonia, vetplantjes of vleesetende plantjes.

Dit is ook leuk om te lezen:

2 reacties

  1. […] Planten terrariums hoe maak je het? […]

  2. […] Planten terrariums hoe maak je het? […]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *