Kinderen leren omgaan met geld…

zakgeld

Om mij heen hoor ik regelmatig van andere ouders, hoe leer ik mijn kind nu met geld omgaan. En vanaf wanneer ga ik mijn kind dan zakegeld geven. En dan meteen weer de volgende vraag, hoeveel zakgeld ga ik dan geven en….

​Iedere ouder leert zijn of haar kinderen op zijn of haar eigen manier met geld om te gaan. Maar de meeste ouders kunnen hier best wel wat tips en tricks bij gebruiken….. Want als kinderen eenmaal door hebben hoe leuk sparen kan zijn… is het al snel kinderspel.

Leer je kind om gaan met geld
​Kinderen leren niet vanzelf om met geld om te gaan. Om kinderen met te leren omgaan is de eerste stap om ze zakgeld te gaan geven.

​Met zakgeld leren kinderen op een leuke en speelse manier omgaan met geld. In het begin vond ik het best lastig, om mij er niet mee te bemoeien. Zou je dat echt wel kopen voor je geld of oh dat vind ik echt zonde… De afspraak was wel dat ze het niet aan snoep mochten uitgeven. Het eerste jaar, werd het geld wat ze kregen meteen uitgegeven en niets gespaart dus. Ze wisten precies wat ze voor het geld konden kopen. Ik heb zelf echt moeten leren om me niet met het geld te bemoeien, pff dat vind ik soms nog steeds erg lastig. En ja nu kunnen ze goed sparen… (vertel ik zo bij sparen)

Zakgeld
​Vanaf wanneer ga je zakgeld geven. Volgens het Nibud doe je dit vanaf 6 jaar als een kind al verschillende munten kan herkennen. Wij gaven onze kinderen zelf juist eerder zakgeld, om de munten te leren kennen. Maar dat is echt een persoonlijke voorkeur.​

​Hoeveel zakgeld geef ik dan?
​Dat is een veel gestelde vraag op het schoolplein. Want kinderen zeggen altijd ja maar, die krijgt veel meer. En dat maakt moeders onzeker. Maar het kan best zijn dat het ene kind meer zakgeld krijgt dan de ander, maar daar kunnen verschillende redenen voor zijn.

​- Een kind moet veel meer kopen van zijn/haar eigen geld
​- Die ouders hebben meer te besteden.

Maak van te voren afspraken over het zakgeld
Wanneer je je kind zakgeld wil gaan geven maak hier dan van te voren duidelijke afspraken over. Dit geld uiteraard ook voor kleedgeld. Zo voorkom je misverstanden. Het is dan ook niet de bedoeling om het zakgeld te gaan inzetten als strafmiddel! Het is juist een leermiddel en een kind moet op de afspraken kunnen rekenen.

Wat maak je dan voor afspraken

  • het bedrag;
  • op welke dag je het geeft;
  • waaraan je kind het moet uitgeven;
  • waaraan je kind het mag uitgeven;
  • wanneer je een verhoging geeft.

​Wij hebben het bedrag met de jongens van te voren afgesproken en ook dat ze het iedere zaterdag krijgen. Bij ons hoeven ze het zakgeld nergens aan uit te geven. Ze hoeven hiervan dus niet zelf de verjaardagscadeautjes voor vriendjes te kopen. En wij hebben alleen gezegd dat we niet willen dat ze het geld aan snoep uitgeven. Over verhogingen hebben wij nooit afspraken gemaakt.

Als je het echt goed wilt doen kan je zelfs een heus zakgeldcontract maken. Dit hebben wij niet gedaan, maar het lijkt me wel wat…

Open een spaarrekening
​Natuurlijk kunnen ze het geld allemaal in een spaarpot sparen… Maar hoe leuk en stoer is het om een eigen bankrekening te hebben. Helaas is het bij de meeste banken zo dat ze deze niet zelf kunnen beheren. Dus geen eigen pinpas…. Dat vind ik zelf erg jammer. Het geld wat wij voor ze sparen staat een andere rekening. We geven het geld wel altijd fysiek, zo hebben ze er een gevoel bij. En kunnen ze kiezen uitgeven of bewaren.

Adviseren
​Zoals ik al aangaf vind ik het lastig om me niet met de uitgaven van de kinderen te bemoeien. Daarom adviseer ik ze graag. In het begin gaven ze het zakgeld meteen uit. Maar na een tijdje kwam het besef dat ze van die paar euro niet veel konden kopen. Ik heb ze uitgelegd dat het dan beter konden opsparen. Dit begon met een paar weken, twee drie weken was dan al veel. Maar na verloop konden ze steeds langer en meer sparen. Het ging van 10 euro naar 20 en nu sparen ze zelfs voor echt grote dingen. Dylan is al heel lang druk aan het sparen voor een tv voor op zijn nieuwe kamer. Hij heeft het geld inmiddels al lang bij elkaar, maar ja we wonen nog in ons oude huis… Nu is hij aan het door sparen voor nog meer leuke dingen. Maar koopt af en toe ook wat andere dingen. Ook Justin heeft inmiddels een leuk bedrag op zijn rekening staan, maar die weet nog niet waarvoor hij aan het sparen is.

​Ik help ze altijd meedenken…. Want je kan je geld immers maar één keer uitgeven.

​Rommelmarkt
​Zelf ben ik al van kleins af aan dol op rommelmarkten… Waar ik opgegroeid ben zijn in de zomervakantie maar liefst zes weken lang iedere donderdag de leukste kinderrommelmarkten. Voor weinig geld koop je het mooiste speelgoed, boeken, vazen en nog heel veel meer. Toen ik wat ouder werd ging ik zelf op de rommelmarkt staan en spulletjes verkopen.

Besmet
​Ja ik heb de jongens met mijn rommelmarkt virus besmet. Het begint al met Koningsdag dan struinen we in Groningen verschillende vrijmarkten af. Dit jaar gaan de jongens zelf verkopen op de vrijmarkt. Op school hebben we ieder jaar als afsluiting van de Kinderboekenweek een boekenmarkt. Dan mag je als je dat wil je boeken verkopen en dat bevalt de boys al drie jaar heel erg goed. Afgelopen keer hebben ze een mega bedrag verdiend! De smaak hebben ze nu dus goed te pakken.

Dit werkt voor ons heel goed en fijn. Ik weet ook dat er ouders zijn die de kinderen verplichten om de helft te sparen en van de andere helft mogen ze dan uitgeven. Zelf vind ik dit geen prettige constructie, maar dat is dus echt persoonlijk.

Hoe doen jullie het met zakgeld?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *