Spreekbeurt geven? Wij geven je graag een paar tips

Spreekbeurt

Spreekbeurt

Dit schooljaar moet Dylan zijn eerste spreekbeurt geven. Dylan vind dit erg spannend, net als de meeste kinderen. Maar met deze tips sta jij net als Dylan een stuk zekerder voor je klas.

Onderwerp
Kies ruim op tijd het onderwerp waar je je spreekbeurt over wil gaan houden. Bij Dylan in de klas heeft iedereen tot het einde van het schooljaar zijn of haar onderwerp al door gegeven aan de meester.

Er zijn zoveel onderwerkpen waar je uit kan kiezen. Wat vind je leuk? Doe je een sport? Welk dier vind je interessant? Welke club vind je leuk en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Als je weet over welk onderwerp je je spreekbeurt wil gaan houden. Dan is het een kwestie van voorbereiden.

Wat is een goede voorbereiding? En wat zijn onze tips…

Verzamelen van informatie
Het verzamelen van de juiste informatie kost tijd. Begin hier dus ruim van te voren mee. De voorbereiding is al het halve werk.
Waar haal je je informatie vandaan?
Internet
Boeken (bieb)
Via een bedrijf ( ik heb bijvoorbeeld vroeger een spreekbeurt gehouden over zeehonden, ik heb toen een brief (dat ging toen nog zo) geschreven aan de zeehondencrèche in Pieterburen. Ik kreeg toen allemaal informatie opgestuurd, posters en flyers.

Justin heeft zijn spreekbeurt over een voetbalclub gedaan en heeft deze club gemaild, hij kreeg een heel spreekbeurtenpakket.

Dylan gaat het over een wild dier doen, hij gaat hiervoor contact opnemen met de dierentuin. En veel informatie hierover is te vinden op internet. En hij gaat naar de bieb om boeken te halen.

Spreekbeurt op leuken
Maak je spreekbeurt leuker met foto’s. Kleed je spreekbeurt leuk aan, hang een poster op. Doe je het over dieren, zet dan een paar dieren neer, zet er boeken van het onderwerp bij, bij voetbal een bal en voetbalschoenen of kleedkleed je aan in een voetbal tenue. Zorg dus voor een mooie uitstraling.

Deel iets uit
Justin kreeg bij zijn spreekbeurtenpakket voor alle kinderen een tas van de club. Een vriendinnetje van mij hield haar spreekbeurt over thee. We hebben toen iedereen in de klas een kopje thee gegeven. De tas die Justin wordt nu twee jaar laten nog door veel kinderen als gymtas gebruikt.

Informatie uitwerken
Als je alle informatie verzameld hebt, dan ga je alles uitwerken (opschrijven). Hou een logische volgorde aan.
Wie, wat, waar. Gebruik geen moeilijke woorden, of lastige zinnen. Vertel het verhaal vooral in je eigen woorden. Door je het verhaal in je eigen woorden te schrijven en te vertellen maakt het voor jou ook een stuk makkelijker.

Bij een dier bijvoorbeeld:
* Waar komt het dier in het wild voor?
* Waar herken je jouw dier aan (Giraffe, lange nek en vlekken, Olifant dikke huid, slurf slagtanden etc. )?
* Wat eet hij en hoe komt hij aan dit eten?
* Hoe plant hij zich voort? Hoe bevalt je dier (ei, of)?
*Wie zijn de vijanden van het dier?
* Hoe verdedigd jouw dier zich? Rent het weg, vecht het terug?
* Welke verzorging heeft jou dier nodig?

Voetbal
Hoe begin je?
Wat heb je nodig om te beginnen?
Wat zijn de spelregels?
Wat is er nodig om een wedstrijd te spelen?

PowerPoint
Als je alles uitgewerkt hebt, maak je een PowerPoint (je ouders kunnen je hier vast bij helpen). Hiermee maak je een mooie presentatie met foto’s en eventueel een filmpje.

Oefenen
Nu is het vooral oefenen, en je spreekbeurt zoveel mogelijk uit je hoofd leren. Dit kan je doen door te oefenen, hou je spreekbeurt thuis voor je vader, moeder en eventueel broertjes en zusjes. Je leert het dan goed uit je hoofd en je kan eventuele fouten er nog uithalen. En het is fijn om het een paar keer hard op gedaan te hebben, dan krijg je meer (zelf)vertrouwen erin.

Oefenen is goed, omdat je het dan hard opzegt. Daardoor blijft het beter hangen, maar je hoort ook meteen hoe het klinkt.

​Vraag ze na afloop
​- Was alles duidelijk?
​- Praatte ik niet te snel?
​- Hebben jullie nog tips om mijn spreekbeurt nog te verbeteren?

​Verzamel alles
​Nu is het bijna zover, je spreekbeurt komt nu echt dichtbij. Verzamel alles in een box, doos, tas of…
​- Je USB stick met je presentatie
​- Spiekbriefje ( Schijf niet te klein…).
​- Dingen om te laten zien ( Bijvoorbeeld bij voetbal, een voetbal, een voetbalschoen, een plukje gras, nog leuke ga zelf in een voetbal tune voor de klas staan).

​Het maakt je spreekbeurt een stuk leuker als je presentatie ruimte ook mooi aangekleed is.

Vlak voor je spreekbeurt
​Het is helemaal niet erg dat je het spannend vind. Sluit even je ogen en probeer te ontspannen door een paar keer diep adem te halen. Weet je dat je idolen dit ook doen, voordat ze de bühne op gaan.

Tijdens de spreekbeurt
​Praten voor een groep mensen vind bijna iedereen eng. Ja ook volwassen mensen, ik vond het ook nooit fijn. Maar door het regelmatig of vaker te doen… Wordt het vanzelf makkelijker om voor een groep mensen te gaan staan en je verhaal te gaan vertellen. En als je weet wat je moet vertellen, hoef je daar niet gespannen over te zijn. Sta je voor de klas en vind je het nog steeds heel spannend? Nu niet stiekem gaan lachten, doe je net alsof je voor een groep koeien staat. Daardoor wordt je vanzelf minder zenuwachtig.

​Ga staan voor de klas, niet zitten! Door te gaan zitten, ga je vanzelf minder hard praten waardoor de klas je niet zo goed kan verstaan. Sta rechtop en niet met je handen in je broekzakken.

​Probeer tijdens het praten de klas rond te kijken. Je hoeft je klasgenoten niet aan te kijken, je kan bijvoorbeeld naar hun neus of voorhoofd te kijken.

​Deel je voorwerpen pas uit als je klaar bent met vertellen. Doe je dit tijdens je spreekbeurt leidt dit erg van jouw verhaal af. Je kan ze wel tijdens je spreekbeurt omhoog houden en daarna weer terug leggen op je vertel tafel naast je.

​Je kan de klas vragen stellen aan het einde van je spreekbeurt. En daarna vraag je aan de klas of er nog vragen zijn. Beantwoord deze vragen en als je het antwoord niet weet.. Niet zenuwachtig worden, maar zeg eerlijk dat je het antwoord niet weet. Maar dat je het straks even gaat opzoeken.

Heel veel succes met je spreekbeurt!

We horen graag hoe je spreekbeurt geweest is.

Heb jij ook een goed tip?

 

Dit is ook erg leuk om te lezen:

5 tips voor het natuurlijk verjagen van mieren

Wat zit er in een goede verbanddoos en wat is de beste wondverzorging?

1 reactie

  1. […] jij mag binnenkort een spreekbeurt geven, met deze tips lukt het je nog […]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *