Leuke tip voor België, De Grotten van Han

De Grotten van Han

Tijdens onze vakantie in België zaten we in de Belgische Ardennen op precies te zijn. De Belgische Ardennen hebben veel mooie natuur gebieden. Je kan hier heerlijk wandelen, fietsen kanoen en er zijn nog veel meer leuke activiteiten. Zo mochten wij tijdens onze vakantie een bezoek brengen aan De Grotten van Han.

Wat De Grotten van Han zo leuk maakt is dat je er een leuke combinatie met de dierentuin mee kan maken. Wij hebben inderdaad eerst het dierenpark bezocht en daarna de Grotten.

​Midden in het dorp van Han kan je je kaartjes kopen bij de kassa. Hier kan je ook iets te eten kopen en is er een leuke shop bij. Dan ga je afhankelijk van wat je gekozen hebt met een tram, bus of treintje weg. De bus gaat dan naar de dierentuin, de tram naar de grotten en het treintje gaat ook naar de dierentuin, maar dan naar een ander deel. Wij waren er aan het eind van de ochtend, de parkeer plaatsen waren al behoorlijk vol. Maar een klein stukje verder konden we voor € 5 parkeren in een weiland. Het was een kleine vijf minuutjes lopen, prima te doen dus.

​Wat kan je dan allemaal kiezen en op slippers de grot in???

Dierenpark en grotten
​Wat de Grotten van Han nog leuker maakt is dat je het kan combineren met het dierenpark. En dan kan je nog weer kiezen of je door het dierenpark wil gaan lopen of dat je met de safari trein mee gaat. Wij hebben er voor gekozen om te gaan lopen. We moesten behoorlijk lang wachten op de bus, Je gaat dan nog geen vijf minuten met de bus mee, en dan wordt je met elkaar gedropt vlak voor het dierenpark. Dan loop je het park in en daar staat dan weer iemand op de groep te wachten om je uit te leggen hoe nu verder.

​Het is ongeveer 2,5 a 3 kilometer lopen. Het is een leuk stukje lopen. Onze kids vonden het totaal niet vermoeiend, omdat je van verblijf naar verblijf loopt… Het zijn geen hele spannende dieren… Rendieren, uilen, wasberen, lynx, koeien en stieren, paarden etc…. De kids vonden het wel heel erg leuk om allemaal te zien. En je loopt heerlijk door de natuur.

Eten en drinken
Bijna aan het einde van de wandeling is er een klein restaurantje waar je o.a. ijsjes en drinken kan halen. Op de helft is er een toilet en een klein speeltuintje.

Wachten op de bus
​Als je dan 2,5 a 3 kilometer gelopen hebt, kom je bij een pendelbus. Je kan nu kiezen om met de bus verder te gaan of nog een stuk verder te lopen. Dit is ook weer 2,5 kilometer. Wij hebben er voor gekozen om met de bus verder te gaan. Ook dan moet je weer even wachten voordat je verder kan. We moesten ongeveer 20 minuten wachten voordat we verder konden met het busje. Dan ben je zo op het eindpunt, daar kan je weer wat eten en drinken kopen. Nog even naar de beren kijken en dan nog een stukje lopen voor de tram of de ingang van de grotten. Wij wilden naar de grotten, dus liepen we daar heen. Ook daar mochten we weer even wacht. We hebben ook daar ongeveer 20 minuten gewacht voordat de gids kwam.

​Het wachten was iedere keer best lang, maar positief gezien een even een rust moment.

De Grot
​Wij waren de eerste groep die mee naar binnen mochten. De grot is best nat en koud ( lees, doe een trui aan). Samen met de gids en de groep ga je maar liefst 1,5 uur de grot in. Ook hier mochten we weer 2,5 kilometer lopen. De gids vertelde dat we 400 traptrede op en af moesten. En dat op onze slippers! De grot was onwijs mooi en indrukwekkend, maar ook koud en glad. Gelukkig hadden we op de site al gelezen dat het in de grot koud is, 13 gaden. Maar het voelt echt kouder. We hadden allemaal een trui of vestje aan.

Slippers in de grot
​Zoals jullie een poosje terug al op mijn andere site konden lezen, loop ik graag en veel op slippers. Zo ging ik ook op mijn slippers de grot in. Voor de kou hoef je het niet te laten, wat wel grappig was. Ik voelde de kou van de vloer door mijn slippers heen komen, als we even stil stonden. Wat ik spannender vond, was dat de trappen erg glad waren en je, je dus goed moest vast houden. Af en toe voelde ik mezelf even glijden…

Knallende traditie
​We hoorden op een geven moment een enorme knal (een bom, die af ging). Niet iedereen vond dit even leuk en sommige mensen schrokken enorm. Toen we bij het einde kwamen vertelde de gids dat die knal een traditie was en liet de bom ook bij ons afgaan. Ook toen we buiten nog even iets aan het eten waren, knalde het er een paar keer over. Zelf vind ik deze traditie niet leuk!

​Als je uit de grot komt, kan je naar het dorpje lopen of nog even op de terrasjes wat eten of drinken. Er zitten twee kioskjes en een echt restaurant. Als je doorloopt kom je bij de speeltuin, hier kan je ook nog weer eten en drinken. Daar is ook het museum waar van alles te zien is wat er in de grot gevonden is.

​De grot is ruim 17 kilometer, maar voor bezoekers is er 2,5 kilometer te bezichtigen. Dat is ook echt meer dan genoeg.

​De tocht is ongeveer 1,5 uur. Er zijn uiteraard geen toiletten in de grot, zorg er dus voor dat jezelf en de kids voor die tijd naar het toilet geweest zijn. Je mag  ook niet aan de druipstenen komen. Ook mag er niet geflitst worden met je fotocamera…

De jongens hebben nog lang na gepraat over de grot, ze vonden het erg mooi en indrukwekken. Wij hebben een heerlijke dag gehad. Een dag vol avontuur in de natuur…

Wil je meer weten of zelf een keer naar de grotten van han, kijk dan zeker even op de website!

Ben jij ook al eens in de Grotten van Han geweest?

Article Categories:
Home · Uitstapjes

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don't Miss! random posts ..