Baby naam kiezen

fruithapjes maken

Babynaam kiezen

Babynamen
Een babynaam kiezen is nog een hele kunst, en van de belangrijkste, leukste en misschien ook wel moeilijkste dingen om over na te denken tijdens je zwangerschap is de naam voor je baby. Een naam is iets persoonlijks, hij geeft je een identiteit en maakt je herkenbaar en aanspreekbaar. Een babynaam kiezen: hoe doe je dat en wat zijn de regels? Ja er zijn wel een paar regels…
De naamwet

De Nederlandse naam wet is gelukkig behoorlijk soepel, als het om de voornaam gaat. Je mag in principe je kindje zo noemen als je zelf wil. Wel zijn er twee uitzonderingen de naam mag niet ongepast zijn, of een achternaam die niet gebruikelijk is om als voornaam te gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn Bakker, Jansen, Meijer etc., maar Bloem of Vlinder zijn wel goed beide komen zowel voor als voornaam en achternaam.

 

Wat zijn dan ongepaste namen?

Deze naam zijn bijvoorbeeld geweigerd, zijn Rolls Royce,Napoleon,  Geisha.

De naamwet maak geen onderscheid tussen jongens- en meisjesnamen. Jij mag dus elke naam voor een jongen en voor een meisje gebruiken.

Er is ook geen limiet aan het aantal namen dat je een kind mag geven, maar als je extreem veel namen kiest, kan de ambtenaar van de burgerlijke stand dit beoordelen als ongepast en afkeuren. Als hij een naam weigert en de ouders willen geen andere naam kiezen, dan kan de ambtenaar het kind zelf een naam geven.

Tips babynaam kiezen

Babynaam kiezen? Deze tips helpen je op weg:

  1. Zeg voornaam en achternaam hardop om de klank en het ritme van de combinatie te testen; een lange achternaam is vaak mooier met een korte voornaam en andersom.
  2. Voor een mooie klankharmonie kan de voornaam beter niet eindigen met de zelfde klank als waarmee de achternaam begint.
  3. Een naam gaat levenslang mee. Ook voor een volwassen vrouw of man moet de naam leuk zijn.
  4. Let op de initialen: vooral als je een achternaam met een medeklinker begint kan je nog wel eens gekke namen krijgen (bij ons was dat Ufkes en een R ervoor…. En het is ook lastig als er meerdere gezinsleden dezelfde voorletters hebben. Heb je meerdere voornamen zet dan de initalen even achter elkaar dat je bijvoorbeeld niet N.O.S, N.S.B of S.O.A krijgt!
  5. Heb je een originele naam in gedachten? Google de betekenis van de naaam dan even! De naam Jizz klinkt dan wel heel erg leuk, maar betekent wel ‘zaadlozing’ in het Engels…
  6. Zorg ook dat de naam goed uit te spreken is voor andere mensen.

Naast de naam is er nog een lastige, leuke klus een geboorte kaartje kiezen. Je kan online bijvoorbeeld kijken bij de leukste geboortekaartjes van geboortepost.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *