Zelf fruithapjes maken…

fruithapjes maken

Fruithapjes
De eerste fruithapjes van onze jongens vergeet ik nooit meer! Ga je beginnen met je eerste fruithapje hou dan zeker je fototoestel in de aanslag! Die blik als ze die structuur voor het eerst in het mondje krijgen. Dat is even wennen er komt dan ook meer weer naar buiten dan dat er in gaat.  In het begin gaat het er ook nog niet om hoeveel ze binnen krijgen, maar vooral het oefen van de nieuwe manier van eten. Ze zijn tot dit eerste hapje alleen maar melk gewend.

Geen stukjes in de Fruithapjes
​Omdat het kindje alleen nog maar gewend is aan melk, is een vaste structuur wel even wennen. Daarom is het belangrijk dat de fruithapjes of groentehapjes goed glad gepureerd zijn, er mogen dus geen stukjes meer in zitten. Begin ook niet meteen met 10 verschillende smaken, maar begin met twee en bouw dit rustig op. Want je kindje moet immers ook al wennen aan deze nieuwe manier van eten. En dan is het wel fijn als het niet ook steeds aan een nieuwe smaakt moet wennen.

​Hoe maak je nu een geschikt fruithapje voor je baby? En vanaf wanneer mag mijn baby vaste voeding?

Vanaf wanneer kan ik met een fruithapje beginnen?
​Het advies is om pas vanaf vier maanden te beginnen met bijvoeden, zoals een fruithapje of groente hapje. Deze bijvoeding mag de melkvoeding (liever) nog niet vervangen. En in sommige gevallen is zoals bij allergie (in de familie) is het beter om te wachten tot het kindje zes maanden is.

Je kindje is aan een fruithapje toe als:
* Jij eet of drinkt en hij of zij vol interesse naar je kijkt.  (Dylan had dit al bij drie maanden heel erg)
* hij of zij smakkende geluidjes maakt
* hij of zij alles in de mond wil stoppen

Het consultatiebureau kan je hier een goed advies in geven.

Fruithapje leren eten en leren eten van een lepeltje
​Niet alleen de structuur van het eten is erg wennen voor je kindje, maar een fruithapje eten is ook nog eens met een lepeltje.
Je kindje moet nu leren happen en slikken in plaats van zuigen. Hier moet je kindje erg aan wennen. Om het kindje hieraan te laten wennen is het aan te raden om iedere dag een paar hapjes van een fruithapje te geven.

Het leren eten van een lepeltje
Het eten van een lepeltje is nieuw voor je kindje. Je kindje moet hier heel erg aan wennen, hoe kan je hem of haar hierbij helpen?
* Gebruik een glad plastic lepeltje. Gebruik liever geen metalen (thee) lepeltje. Deze is namelijk nog te hard voor je kindje.
* Duw het lepeltje niet te ver in het mondje. Je kindje kan dan gaan kokhalzen
* geef niet meteen een hele volle lepel, een puntje is in het begin meer dan genoeg.

Fruithapjes maken..
​Sommige hapjes kan je heel gemakkelijk invriezen. Dit kan je doen in een ijsklontjesvorm of diepvrieszakjes, maximaal voor 1 maand. Ideaal dus om wat meer te maken en zo iedere keer lekkere vers eten te hebben, zonder alle toegevoegde suikers en  zout.

Appel
​Het maakt niet uit welk soort appels je hiervoor gebruikt, wel zou ik zelf kiezen voor een zoete variant. De zure kan later wel, een zoete smaak is makkelijk om te wennen.

​Was de appel, let er wel op dat er geen bruine of beurse plekken inzitten. Schil de appel en snijd hem in vier stukken, verwijder het klokhuis. Snijd de appel in stukjes en doe het met een scheutje water in een steelpan. Laat dit ongeveer 6 a 7 minuutjes koken. Pureer daarna de appel met een staafmixer ( of in de keukenmachine). Zo heb je een lekker appelmoes en een heerlijk fruithapje voor de eerste hapjes.

Abrikozen
​Voor dit lekkere fruithapje is het belangrijk dat je een verse en rijpe abrikoos gebruikt. Omdat abrikoos best een heftige smaak  heeft voor een baby, deed ik er zelf 25 gram paprijst door heen op 3 verse abrikozen. Was de rijst en abrikozen, schil de abrikozen en snijd ze in stukjes. Doe dit samen met de rijst en een beetje water, of melk (borstvoeding of flesvoeding) in een steelpannetje. Breng dit onder regelmatig roeren aan de kook in ongeveer 15 minuten. Pureer het daarna met een blender of keukenmachine helemaal fijn.

​Deze twee fruithapjes kan je heel goed invriezen. Beide zijn in het begin zeker geschikt voor 4 porties.

Banaan
​Banaan is één van de weinige fruitsoorten die geschikt is om ongekookt te eten. Het beste is om in het begin te kiezen voor een rijpe banaan. Prak de banaan met een vork helemaal fijn. Er mag geen enkel stukje in blijven. Je zou hem ook kunnen pureren met de staafmixer of keukenmachine.

​Mocht je de fruithapjes nog te stevig vinden kan je het wat verdunnen met wat melk (borstvoeding of flesvoeding).

Fruithapjes zelfmaken of kopen
Zelf geef ik de voorkeur om zelf zo veel mogelijk te maken. Vooral omdat aan de kant en klare fruithapjes behoorlijk veel suiker is toegevoegd. Maar voor welke varriant je ook kiest, voor je kindje is het fijn om met zoete en zachte smaken te beginnen zoals bijvoorbeeld met:
– Appel
-Banaan
– Perzik
-Peer

Weet jij het nog? De eerste keer dat je je kindje een fruithapje gaf?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *