Generation Discover Festival

Generation Discover Festival

Generation Discover Festival

Mijn drie kidz en ik vinden proefjes doen, nieuwe dingen ontdekken, techniek en wetenschap best interessant. Mijn dochter houdt van musea en mijn middelste zoon heeft sinds kort een abonnement op Quest Junior. Daarin hadden we het al voorbij zien komen; het Generation Discover festival. Een evenement dat de volgende generatie ontdekkers in beweging moet brengen. Het is een vijf daagse evenement dat wordt gehouden in Den Haag op het Malieveld. Zondag 8 oktober is de laatste dag dat je ernaar toe kunt gaan. Mijn kidz, mijn mam en ik mochten er de eerste dag bij zijn. Supertof om als media (blogger) aanwezig te zijn. Na school werd het de hoogste tijd om te gaan ontdekken en te beleven.

In de eerste tent melden we ons bij de media balie. We krijgen een mooi rood bandje om onze polsen. We worden door een vriendelijke meneer begeleid naar een tweede tent waar we met andere in moeten wachten. Het is er donker en heeft blacklight verlichting. Allemaal heel mysterieus en spannend, vond vooral mijn jongste. Dan begint er een stem te praten die ons verwelkomt en uitlegt wat het Generation Discover Festival is en waar het voor staat. De stem die dat verteld wordt begeleid door spannend muziek en dan gaan de deuren open.

We mogen verder lopen. Je ziet overal wat gebeuren en verschillende domes waar je iets kunt beleven. Mijn kids willen mij en oma het liefst gelijk overal naartoe sleuren. Maar we worden eerst begeleid naar het Hospitality paviljoen. Daar worden we vriendelijk ontvangen met wat lekkers en verfrissing. We krijgen ook een goodiebag! Dat vinden de kids natuurlijk helemaal leuk. Ze nemen wat te drinken en een lekkere cupcake. Anne Schreuder is de eerste die zich bij ons voegt, zij is de festivaldirecteur. We maken een kort praatje want al snel voegt Dylan Haegens zich bij ons. Mijn kids kennen hem al wat langer van YouTube. Ikzelf heb pas een week geleden voor het eerst van hem gehoord, door de kinderpostzegelactie. Maar bij binnenkomst stormen alle kinderen natuurlijk op hem af. Ze willen maar één ding op de foto met Dylan Heagens. Ze gaan op de foto en krijgen een handtekening, die hebben we in de pocket. Dan begint het welkomstgesprek. Met het Generation Discover festival willen ze jongeren nieuwsgierig maken. Met onder andere dit evenement willen ze eigenlijk een miljoen kinderen enthousiasmeren voor de wetenschap en techniek. Zoals vele jongeren wel zullen weten is Dylan Haegens te vinden op YouTube met zijn proefjes. De publieksprijs voor de Bright Ideas challenge mocht hij eerder die dag uitreiken. En dat vond hij heel erg leuk om te mogen doen. De bright ideas challenge is een interactief lesprogramma waarin ze leraren en leerlingen in de klas ook enthousiast proberen te maken voor wetenschap en techniek. Je kunt je met jouw klas vanaf nu al inschrijven voor volgend jaar. Het is heel leuk om te horen dat er kinderen zo gemotiveerd bezig zijn met de toekomst en technologie. Het gesprek komt tot een eind en er wordt nog een groepsfoto gemaakt. We gaan eerst één activiteit met z’n allen doen. Op naar de eerste dome.

 

Op naar de Cyber Tent. We mogen allemaal in groepen plaatsnemen aan de verschillende tafels waar ook laptops klaar staan. We zien een interactief board, een groot scherm en er zijn politieagenten aanwezig. We kijken een beetje om ons heen als een meisje bij ons komt staan. En vraagt naar de naam van onze huisdier. Natuurlijk vertellen we dat aan haar. Want als we dat doorgeven aan haar kunnen we misschien wel een IPad winnen. Dan gaat het beginnen. Het meisje verdwijnt en een het interactieve bord begint met praten. Kort daarna verschijnt hij in het echt op het toneel. Wat we net hebben gedaan was niet slim. We hebben de namen van onze huisdieren doorgeven en nu kan een hacker doormiddel van die namen onze gegevens stelen. We gaan hem proberen tegen te houden. De eerste opdracht is het ontcijferen van een code. Iedere tafel krijgt een gedeelte van de code. Eerst los je je eigen gedeelte op en daarna werk je samen. Het lukt, we zijn eruit. We hebben de code ontcijferd. Ik ga niet zeggen hoe want misschien ga je het zelf ook nog wel proberen op het festival. Dan komt het tweede gedeelte. We moeten nu in de computer van de Hacker proberen te komen. Met een programma op de laptop moet je een tekening proberen te maken. Is dat gelukt dan kom je in de computer van de Hacker. Alle kinderen om mij heen inclusief mijn eigen kinderen zijn ijverig bezig. Mijn oudste is bij ons aan tafel het snelst. De jongste (hij is 7) heeft er wat meer moeite mee en ik ook. We krijgen wel hulp gelukkig. Iedere tafel heeft een begeleider en de politieagenten in de ruimte lopen langs om te kijken of ze je kunnen helpen. Het was een heel spannend avontuur die we goed hebben doorstaan. We horen vanaf nu af aan bij de cyber Squad. Missie geslaagd! Het is vooral leerzaam; geef nooit zomaar privé-gegevens aan derde en je kunt als kind zijnde altijd hulp vragen aan de politie. Dit kun je doen via www.vraaghetdepolitie.nl. Vanaf nu mogen we alleen op pad.

Als we weer buiten staan is er in het midden op het plein iets gaande. Wat precies weet ik niet, hoogstwaarschijnlijk een uitreiking, maar mijn middelste is aan het stuiteren want hij ziet Buddy Vedder op het podium staan. Hij wil het liefst een handtekening en een foto van hem. Maar helaas kunnen we niet bij hem in de buurt komen. Dus we blijven even staan kijken.

Er is zoveel te zien en te beleven. Stiekem weet ik al dat dit niet alles gaat lukken. We hebben helaas maar tot 16.00 uur de tijd, mijn jongens hebben nog voetbaltraining. We besluiten het grote Reuzenrad over te slaan. We gaan de eerste dome binnen die we tegen komen: Operatie malieveld. Het is nogal druk binnen dus we moeten heel even voor de deur wachten. Om de boys te vermaken gaan ze tijdens het wachten even wat push ups doen. En dan mogen we naar binnen. Alleen in deze dome is er al zoveel te zien: vlot maken van aluminiumfolie, escaperoom, met een robot lopen, een straaljager bouwen, Laserstralen. Er is zoveel en zo weinig tijd. Mijn jongste gaat met oma een straaljager bouwen, de oudste gaat in de rij staan om voor de laserstalen en de middelste gaat proberen een vlaot te maken. Nog 30 minuten op de klok. We gaan naar de Bright Ideas Dome. Daar kunnen ze de filmpjes zien van de ingezonden Bright ideas challanges via een VR-bril. En er staan grote tablets waar ze ook nog op kunnen. We hebben niet veel tijd meer over en we moeten er helaas een eind aan gaan breien. We waren voorzien van fiches die we konden inwisselen voor eten en drinken. Nog even snel een lekker patatje eten en wat drinken. Nu weer haasten naar huis en omkleden voor de voetbal.

Volgens mijn kidz was het een complete middag verwennerij en gezelligheid. Wat zat er in de goodiebag? Dat willen jullie natuurlijk nog wel even weten, of niet? Ik laat het toch even zien. Inhoud van de tassen: een drinkfles, Quest tijdschrift, kartonnen vr-bil en auto die rijd op zoutoplossing.

De kids en ik vonden het festival zeker geslaagd en ook voor herhaling vatbaar. Woon je in de buurt van Den Haag ga dan zeker langs. Het is een GRATIS evenement (op de parkeerkosten en consumptie na) en de kinderen zullen ogen te kort komen. Tip: trek er minimaal drie uur voor uit. Wij kijken uit naar volgend jaar!

Dit blogartikel is geschreven door Priscilla Bechan, Priscilla is moeder van 3 kinderen. Bloggen doet ze nog niet zo lang, maar wel met veel passie. Doormiddel van haar blog kan zij jullie alles vertellen over DIY’s, haar CMD studie, dyslexie van haar dochter, en haar voetballende jongens en nog veel meer. Je kan de blog van Priscilla vinden op: www.priscillabechan.nl

                                         

 

 

2 reacties

  1. Agnes zegt:

    Volgens mij was dit een super leuke dag.

  2. Priscilla Bechan zegt:

    het was een geslaagde middag. We wilde ook heel graag nog een keer ernaar toe. Helaas is dat niet. We kijken uit naar volgend jaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *