Hoofdluis… is zo erg nog niet…

hoofdluis

Hoofdluis… is zo erg nog niet

De scholen zijn inmiddels allemaal weer in volle gang. En bij de meeste scholen zijn de eerste luizencontroles alweer geweest…

Oh nee he, krijgen we weer een briefje mee van de juf. In de groep van uw kind is hoofdluis geconstateerd, NEE.

Met deze tips ben je er zo weer vanaf..

Stop met extra schoonmaken
Sinds vorig jaar is het advies van de GGD dat je niet alles meer hoeft uit te wassen, want luizen kunnen niet overleven als er geen bloed in de buurt is. Je hoeft dus niet meer elke dag het bed van je kind of kinderen met luizen uit te wassen en ook de knuffels hoeven niet meer de vriezer in. Ouders die horen dat hun kind luizen heeft stort zich volledig op het schoonmaken. Maar dat hoeft dus niet meer. Was wel elke dag de haren en kam het haar meerdere keren per dag door met een speciale luizen kam.

Luizen zakken zijn overbodig
Een luis kan niet springen en een stukje lopen is hem al snel te veel. Hij kan dus niet van jas naar jas lopen, dat is simpel weg te ver voor de luis. Hierdoor zijn luizen zakken dus overbodig. De luizen lopen over van hoofd naar hoofd. Probeer hoofdcontact dus te vermijden, maar dat is wel erg lastig voor kinderen.

Kammen geeft rust
Minimaal twee keer per dag kammen met een speciale luizen kam. Daar hebben kinderen weinig trek in en de ouders vaak ook niet. Want het kost tijd en kinderen vinden het vaak vervelend. Maak er iets positiefs van. Ga tijdens het kammen lekker achter je kind zitten en kam rustig zijn of haar haren. Leuke bijkomstigheid is dat het voor veel kinderen makkelijker om dingen te vertellen als je achter ze zit. En jij hebt de tijd om echt naar je kind te luisteren, ze hebben je even helemaal voor zichzelf. Ook dit maakt het makkelijker om je in vertrouwen te nemen, een mooie win, win situatie dus. Een gezellig papa/kind of mama/kind momentje. Maak er dus iets leuks van 😉

Kammen, kammen en nog eens kammen
Het beste advies is kammen, met een speciale luizenkam. Bij een luizen kam staan de tandjes dicht op elkaar. Zo wordt een haar aan beide kanten goed vast gepakt en worden de neten verwijderd. Kam vanaf de haar wortel een levende neet (eitje) heeft namelijk bloed nodig en zit daardoor dichtbij de hoofdhuid. Een dode neet zit verder in het haar en zal niet meer uitkomen. Minimaal twee weken twee keer per dag kamen is het beste advies.

Anti luizen middelen hoeven niet perse gebruikt te worden omdat deze niet alles doden en je dan alsnog moet kammen.

Crèmespoeling helpt wel
Na het douchen een crèmespoeling gebruiken is wel een aanrader! Door de crèmespoeling worden de haren zachter en gladder. Hierdoor krijgen de luizen en de neten minder grip op het haar en zo kan de luis minder goed een eitje leggen. En de neten kunnen zich hierdoor moeilijker hechten. En nog een mooie bijkomstigheid, het kammen gaat een stuk soepeler.

Schaamte
Als luizen moeder merk ik dat er nog altijd veel schaamte is als een kind hoofdluis heeft. Dat is erg jammer en niet nodig. Een kind kan er niets aan doen en het heeft al helemaal niets met hygiëne te maken. Iedereen kan luizen krijgen, ze lopen gewoon over van hoofd naar hoofd.

Je moet goed kijken om een luis te zien
Ik loop al vijf jaar mee als luizen moeder op school en dacht altijd dat luizen goed zichtbaar waren. Maar dat valt vies tegen, ze zijn licht van kleur. Bijna dezelfde kleur als het haar, hierdoor zie je ze bijna niet.

Wist je dat een luizen vrouwtje per dag vijf tot negen eitjes (neten) legt. Deze larven komen dan na een week uit en die kunnen binnen tien dagen ook weer eitjes leggen.

Heb jij nog een goede tip tegen hoofdluis?

Meer leuke artikelen lezen?

Verkouden nee he, jij ook al?

Leuk, jij mag binnenkort een spreekbeurt geven, met deze tips lukt het je nog beter.

Wat zijn nu eigenlijk waterwratjes? En hoe kom ik er vanaf??

 

5 reacties

 1. Kim zegt:

  Hier bij de DA hebben ze preventie spray tegen luizen, dit heeft hier altijd een goede werking gehad. Het heeft een bepaald geurtje wat luizen niet van houden. Dit sprayde ik eerst altijd op de haren van mijn dochter na de vakantie op als ze naar activiteiten ging wat de kans dat ze ‘ met de koppen dichtbij elkaar kwamen’ op de haren.

  1. Yvonne Ufkes zegt:

   Dat is inderdaad ook een goed tip. Voorzorg!

 2. Moeder zegt:

  Mijn dochter heeft jaren last van gehad…zodra het woord viel had mijn dochter daags erna ze..pff
  Maar na een tip van een top kapper (baas van mijn oudste dochter) head&shoulders…nooit meer last gehad.

  1. Yvonne Ufkes zegt:

   Dat is wel fijn, is het dan de anti-roos variant?

 3. Krystle/Batboy zegt:

  Hier gelukkig nog geen luizen gehad! Heb voor de zekerheid wel shampoo in huis

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *