Zwaardvechter (lightsaber) Jan vertelt….

Zwaardvechten

Wie is Jan Blokland?

Ik ben dus Jan Blokland, 32 jaar en woon samen met mijn Lieve vrouw Jaqueline in Woerden. Zelf ben ik al jaren groot fan van star wars en alles wat daarbij komt kijken. En zo is ook mijn passie voor het zwaardvechten ontstaan. Naast je Lesgevevn op de FA (force Academy) ben ik in het dagelijkse leven Kapper.

Jij geeft workshops zwaardvechten, kan je hier iets meer over vertellen?

De workshop die ik geef zijn een klein inkijkje voor wat de daadwerkelijke lessen kunnen zijn.

Bij de workshops geven we een paar tools en bewegingen die snel op te pakken zijn en waarmee je direct aan de slag kunt. Als je het bij de workshop wil houden, dan kan je lekker verder gaan met wat je daar hebt geleerd. Wil je door naar de lessen, dan zijn de workshops een uitstekende basis waar we dan ook op 5 zullen gaan bij de FA.

Het is ook een leuk idee voor een kinderfeestje. Wat gaan de kinderen dan precies doen?

De kinderfeestjes zijn wat minder explosief als de workshops of lessen.

Hier kunnen er verschillende dingen gedaan worden; zelf je lightsaber knutselen, uiteraard komen er ook wat zwaardvecht technieken naar voren. En er worden leuke sci-fi spelletjes gespeeld. Dit is natuurlijk nóg leuker als er een echt star wars personage bij je thuis komt!

En kan dit in heel Nederland?

Ja hoor, dit kan ik overleg in principe in heel Nederland.

Je geeft niet alleen kinderfeestjes maar ook echt les. Zijn er dan ook wedstrijden?

Op dit moment zijn er geen wedstrijden, wel duelleren de cursisten tegen elkaar maar dit is meer voor de fun dan voor een echt wedstrijd element. Hier zijn we helaas nog te klein voor en is de sport nog te nieuw en onbekend.

Waar komt de fascinatie voor zwaarden vandaan?

Ik heb niet zozeer een fascinatie voor zwaarden als voor lichtsabers. Dit zijn de zwaarden waar in de star wars films mee wordt gevochten. De technieken en bewegingen zijn hierbij toch anders dan bij andere zwaardvecht sporten en dit is dus een totaal andere manier van met een zwaard omgaan. Uiteraard komt deze liefde door het kijken naar de films. Het is en blijft een prachtig verhaal waarbij je je even helemaal kan afsluiten van de wereld.

Kan iedereen zwaardvechten leren?

Ja, iedereen kan het leren. Van jong tot oud! Je kan het vergelijken mat dansen, waar een danser een voorstelling of choreografie instudeerd is dit bij de FA niet anders. Voor je een dans choreo maakt moet je eerst weten wat de dansbewegingen zijn. Bij ons is dat hetzelfde, wij leren je de bewegingen, en de cursisten maken hier zelf ( onder begeleiding) een mooi gevecht van. Dit kan zo leuk, makkelijk of moeilijk zijn als dat je zelf wil.

Zwaardvechten, klinkt gevaarlijk. Is het ook gevaarlijk?

Omdat er goede begeleiding is, is het niet per se gevaarlijk. Let wel, we werken met stokken dus er kan wel eens wat fout gaan. Maar over het algemeen, als de cursisten goed luisteren en doen wat verteld wordt gebeuren en geen ongelukken. Er zijn deelnemers van verschillende niveaus, en he ziet dat de oudere leerlingen toch echt wel van aanpakken weten.

Waar kunnen mijn lezers jou vinden?

Ik ben te vinden via forceacademy.nl en facebook.com/force.opleiding 

Zwaardvechten

 

Wil je meer leuke interviews lezen?

Yvonne in gesprek met Tanja Luske-Jess

Yvonne in gesprek met Georgette (kraamverzorgster)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *