Huisdieren goed voor de ontwikkeling van kinderen

Wel of geen brood geven aan de eendjes in de vijver?

Huisdieren goed voor de ontwikkeling van kinderen

Een huisdier is goed voor de ontwikkeling van een kind. Zo is het goed voor het zelfvertrouwen, maar ook voor het verantwoordelijkheidsgevoel van het kind. Doordat ze rekening moeten houden en zorgen voor hen huisdier. Op deze manier leren kinderen rekening houden en zorgen voor anderen.
Zo hebben veel gezinnen een huisdier. Een hond of poes staan op 1, daarna een konijn of cavia. Wij hadden thuis zelf vroeger een hond en was ik altijd op de manege om voor de pony’s te zorgen. De hond was mijn beste maatje, ik knuffelde er veel mee en vertelde haar van alles.  Het was fijn om voor haar te zorgen, uitlaten, spelen eten geven.
We hebben nu twee super leuke poezen. De jongste is een heerlijk brutaal ding. De jongens zijn stapel gek op de poezen en knuffelen er veel mee. Ze zorgen alle drie erg goed voor ze! Ze geven de poezen eten en zorgen ervoor dat er altijd vers water voor ze klaar staat.
Sinds een jaar hebben we ook een lieve hond erbij. De boys vinden het uitlaten nog wel lastig. Ze knuffelen veel met haar en zorgen vol liefde voor de hond.
Vijf voordelen van huisdieren:
  • Huisdieren houden over het algemeen van gezelschap en vinden het dus heerlijk om te knuffelen, geaaid te worden of om lekker samen te spelen.
  • Bij ouderen is aangetoond dat het wandelen met hun hond hen langer fit houdt en zorgt voor sociale contacten met buurtgenoten en andere hondenbezitters. Angst, eenzaamheid en depressie kunnen afnemen als iemand een huisdier neemt. Stress vermindert, een hoge bloeddruk verlaagt en een versnelde hartslag neemt af.
  • Voor kinderen geeft een huisdier geborgenheid, rust, liefde, plezier.
  • Samen spelen zorgt voor beweging. Een hond gaat graag samen rennen,  een poes rent graag achter een draadje aan…
  • Als er een huisdier is, voelt een kind zich nooit alleen.

Emotionele steun voor kinderen

huisdieren goed voor de ontwikkeling van kinderen

In het leven komen heel wat emoties voorbij, dit is bij kinderen ook zo. Emoties, zoals boosheid, blijdschap, verdriet, angst etc.. Deze emotie kunnen kinderen vaak goed met hen huisdier delen. Ook je geheimen aan je huisdier vertellen, is erg fijn, het dier verteld immers niets door. En een dier oordeelt ook niet, maar knuffelt je wel en voelt jouw gevoel feilloos aan. Ook geeft een dier een kind een veilig gevoel in huis.

Goed voor de gezondheid

Voor de gezondheid hebben huisdieren een ook positief effect op kinderen. Door het aaien, maak je het hormoon oxytocine aan. Dit werkt bloeddrukverlagend en het versterkt je immuunsysteem. En ook belangrijk: kinderen die vanaf hun geboorte opgroeien met huisdieren ontwikkelen minder allergieën

Omringt door liefde

Kinderen die opgroeien met een huisdier of huisdieren, zijn altijd omringt door liefde. Knuffelen en vertroetelen hebben een positief effect op de ontwikkeling van het kind. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat kinderen die opgegroeid zijn met een hond. Op volwassen leeftijd veel sociaal vadiger zijn.

Verzorgen

Met een huisdier leren kinderen op een leuke manier om ergens voor te zorgen. Zo vinden een hond en een poes het heerlijk als je ze kamt. Ook moeten ze eten en drinken. Zo leert een kind om rekening te houden met een ander. Bij Brekz.nl verkopen ze verschillende soorten voer voor je huisdier.

Dit is ook leuk om te lezen:

1 reactie

  1. […] Huisdieren goed voor de ontwikkeling van kinderen […]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *