Tandenpoetsen met je kind: zo pak je dat aan

tandenpoetsen - mondverzorging

Tandenpoetsen met je kind: zo pak je dat aan

Tandenpoetsen hoort erbij, twee keer per dag. Elke ochtend en avond tandenpoetsen. Veel ouders vinden tandenpoetsen of het kind zelf laten poetsen te veel. En dan kiezen ze voor één keer per dag. Dat is jammer, want er blijft een hoop plak in de mond achter.

Wanneer beginnen met tanden poetsen?
Zodra het eerste tandje doorkomt gelijk beginnen met tanden poetsen. Juist zodra het tandje doorkomt, dan is het tandje nog niet helemaal gehard en kan het de mineralen uit de tandpasta nog opnemen om sterker te worden.

Help mijn kind wil geen tanden poetsen

Nee, de meeste kleine kinderen willen niet gepoetst worden. Je kan dit op spelende wijs doen, maar maak je kind wel gelijk duidelijk dat dit er echt bij hoort. Maak er een vast ritueel van zodat je kindje weet dat dit er aan gaat komen. Zelf zing ik altijd een leuk liedje of we spelen een spel en dan ga ik de gemene monstertjes uit de mond poetsen. Aandacht gegarandeerd.

Wanneer kan een kind zelf poetsen?
Vanaf een jaar of vijf kunnen ze zelf poetsen maar poets ze altijd na. Pas rond hun tiende verjaardag kunnen ze helemaal zelf hun tanden goed poetsen. Voor die tijd is de fijne motoriek nog niet helemaal ontwikkeld.

 

Waarom poetsen zo belangrijk is

Twee keer per dag je tandenpoetsen is erg belangrijk omdat je dan alle bacteriën uit je mond poetst. De bacterien laten tandplak achter. En verozaken op deze manier gaatjes. Een bacterie heeft 24 uur nodig om een huisje te bouwen, dit is al een begin van een gaatje.

 

Tandplak
Tandplak, is bijna niet te zien. Het is een wit/gelig laagje dit is lastig te verwijderen. Tandplak bestaat hoofdzakelijk uit bacteriën.
Wanneer dit tandplak niet regelmatig (twee keer per dag) verwijderd wordt kunnen er gaatjes en tandvlees problemen ontstaan. En uiteindelijk zou het gaan verharden en tandsteen worden.

Hoe poets je op de juiste manier de tanden van je kind?
Er zijn verschillende manieren om de tanden te poetsen van je kindje. Je poetst minimaal 2 minuten. Zelf geef ik de kinderen het goede voorbeeld door twee keer per dag mijn tanden te poetsen. En soms vinden ze het leuk om mijn tanden te poetsen. Zeker toen ze tanden poetsen nog niet leuk vonden. Maar hoe poets je de tanden van je kind nu goed? Wij kregen deze tips van onze tandarts:

  1. Zet de borstel recht op de tanden
  2. Maak korte horizontale poetsbewegingen
  3. Houd een vaste volgorde aan: volgens de 3 B’s (buiten, boven, binnen.  )begin achteraan aan de buitenkant van de kiezen, werk naar de voortanden toe en dan weer naar de kiezen. Dan ga je boven op de tanden poetsen, weer van de kiezen naar de voortanden en terug. Dan doe je de binnenkant. Dit doe je ook aan de andere kant van de onderkaak en daarna aan bij de bovenkaak.

Voor een elektrische tandenborstel geldt hetzelfde. Je hoeft alleen geen poetsbewegingen te maken. Schuif de borstel langzaam van de ene kies of tand naar de andere.

Wij poesten onze tanden eigenlijk altijd in de badkamer, zo kan je makkelijk en snel uitspugen en je mond spoelen met water. Toen wij voor ons andere huis naar wastafels gingen kijken merkten wij dat er ruime selectie aan wastafels was.

Daarnaast is het goed om ieder halfjaar naar de tandarts te gaan.

1 reactie

  1. […] Tandenpoetsen met je kind, zo lukt het wel … 7 manieren om mieren diervriendelijk je huis uit te jagen … Brand: veilig koken doe je zo … […]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *