Diarree ofwel Buikgriep

Diarree

​Wat een shit onderwerp om over te schrijven! Maar ik merk dat veel (ouders) mensen niet precies weten wat diarree is en wat je het beste kan doen.

Wat is diarree nu precies en wat kan je er aan doen? Veel mensen durven diarree dan ook geen diarree te noemen, of omdat ze zich er voor schamen of omdat het een vies woord is. En daarom noemen we het vaak  een buikgriep omdat dat veel beter klinkt?!

Wat is diarree
Wat kan ik er tegen doen
Wanneer ben ik de huisarts
Wat kan ik het beste meenemen op vakantie
en???

Wat is diarree?
Diarree is dunnere ontlasting dan normaal. Diarree is een verstoring van het gewone ontlastingspatroon. Bij diarree bevat de ontlasting veel meer water waardoor deze dunner is dan normaal. Ook moet je vaker naar het toilet dan normaal.

Je hebt acute diarree en chronische diarree

Acute diarree
Bij acute diarree heb je meestal waterige ontlasting. Ook moet je regelmatig naar het toilet. Je hebt last van buikkramp, winderigheid en je voelt je slap en ziek. Acute diarree wordt meestal veroorzaakt door een infectie (bacterie of virus). Maar kan ook door bepaalde medicijnen veroorzaakt worden, zoals antibiotica. Als dit het geval is kan je het beste even contact opnemen met de huisarts.

Zorg dat je voldoende blijft drinken.

Meestal gaan de klachten na een paar dagen vanzelf weer over. Bij twijfel altijd de huisarts bellen. En als het langer dan 6 dagen duurt ook even met de huisarts bellen om te overleggen.

Chronische diarree
Wanneer is het een chronische diarree? Als de klachten langer duren dan twee weken en je meerdere dunne ontlastingen per dag hebt. Ook kan je gebrek aan eetlust hebben, gewichtsverlies en over vermoeid zijn. Een chronische kan een teken zijn dat je een ziekte onder de leden hebt, altijd de huisarts bellen. Het beste is om na 6 dagen diarree even contact met de huisarts op te nemen om te overleggen.

Wat kan jezelf doen?
Acute diarree gaat meestal vanzelf weer over, na een paar dagen voel je dat je beter wordt en je beter gaat voelen. Zelf ben ik vaak één dag goed ziek en de volgende dag voel ik dat het weer de betere kant opgaat.

Hygiëne is nu extra belangrijk! Dit vooral om te voorkomen dat je anderen besmet. Eigenlijk hoop ik dat je dit altijd al doet! Maar was na iedere toilet beurt je handen, met water en zeep. Wist je dat de meeste mensen te kort hun handen wassen. 5 sec, om bacteriën af te spoelen moet je minimaal 15 sec je handen wassen. En zeep verwijderd en dood de bacteriën nog beter.

Was ook je handen als je een luier verschoond hebt.

Veel vocht verlies bij diarree
Bij diarree verlies je veel vocht, om uitdroging te voorkomen is het aan te raden regelmatig iets te drinken. Het liefst water of slappe thee (zonder suiker). Kippensoep schijnt ook heel goed te helpen (maar als vegetariër waag ik mij hier niet aan). Bouillon is ook erg goed (komt o.a. door de zouten die er inzitten).

Drink niet meteen in grote hoeveelheden maar één kopje of glaasje per keer. Bij kinderen regelmatig drinken aanbieden, dit gaat meestal per slokje.

Drink geen appelsap, dit werkt juist laxerend

Eten
Waarschijnlijk heb je weinig behoefte aan eten. Je mag gewoon alles eten waar je zin in hebt (en wat je lichaam kan verdragen). Een beschuitje of een cracker vallen meestal wel goed. Eet in kleine (regelmatige) porties.

Anticonceptiepil, deze kan door diarree en/of overgeven minder betrouwbaar worden. Ook kan diarree bepaalde medicijnen verminderen. Lithium, digoxine en medicijnen tegen epilepsie!

Het grootse gevaar bij diarree is uitdroging. De kans op uitdroging is bij baby’s het grootst en daarna bij mensen boven de 70 jaar. En zeker als dit ook nog eens gepaard gaat met overgeven.

Het beste (en goorste) medicijn tegen uitdroging is ORS (orale rehydratievloeistof). Dit is een oplossing van zouten en suikers in water. ORS vult het tekort aan zouten en suikers in het lichaam weer aan. Dit is een poeder wat je kan aanmaken met kraanwater (dit kan niet in alle landen, kijk voordat je op vakantie gaat of he het kraan water gewoon kan drinken). Lees voor gebruik goed de bijsluiter.

Wanneer kan ik beter de huisarts bellen?
Als de waterdunne diarree maar niet ophoudt, na 5 dagen moet er echt verbetering inzitten. Na 6 dagen zeker even bellen.

Bij waterdunne diarree en koorts (38 graden en meer) bij:
Kinderen 0-2 jaar na 1 dag
Volwassen boven de 70 jaar na 1 dag
Alle andere leeftijden na 3 dagen
Bij twijfel altijd bellen om te overleggen!

Bij diarree en overgeven meer dan vier keer per dag en de patiënt bijna niet drinkt
Bij weinig dorst, sufheid, warrigheid, en gevoel van flauwvallen
Als je enkelen weken afwisselend last hebt van diarree en verstopping
Bij bloed of slijm in de ontlasting
Bij voortdurende buikpijn
Bij heftige buikpijn rond de navel of rechts in de onderbuik. Dit kan wijzen op een blindedarmontsteking.
Als diarree wordt veroorzaakt door een bijwerking van een medicijn.

Diarree op vakantie
Zorgvuldigheid met wat je eet en drinkt op vakantie kan het risico op reizigersdiarree enorm verminderen. Maar niet geheel uitsluiten.

Meestal wordt je op vakantie gewaarschuwd om bepaalde vis en vleessoorten niet te eten. Zelf eet ik geen vlees en geen vis, maar ben in Turkije toch heel erg ziek geweest. Ik at vooral salades, fruit (watermeloen), frietjes etc. Ik ben ziek geworden van de salades waarschijnlijk, omdat ze deze afspoelen met kraanwater.

Wat zijn de tips qua eten en drinken op vakantie?
Let op salades ( ik had het een jaar later weer in Turkije niet).

Niet overal kan je het kraanwater drinken. Gekookt water kan dan wel. Het beste kan je dan flesjes water kopen (let er dan wel op dat de dop nog verzeld is! In Turkije hebben we gezien dat de flesjes gewoon met een tuinslang gevuld werden).

Een aantal etenswaren kan je beter laten staan:
Schepijs langs de weg
Rauwe vis en schelpdieren
Ongepasteuriseerde melkproducten
Vlees wat niet goed doorgebakken is
Ik zet salades er ook weer even bij ( dit is dus sla, tomaten, wortels etc.).

Was voor het eten goed je handen met water en zeep

Zelf heb ik altijd loperamide (diarree remmer) mee op vakantie. Dit werkt net even iets sterker dan Norit. Ik koop zelf altijd die van Etos eigenmerk. Wat doet dit middel? Even plat gezegd legt het twee dagen je darmen stil. Hierdoor voel je jezelf niet zo ziek ( je kan genieten van je vakantie). En je lichaam heeft dan de tijd om te herstellen. Loperamide neemt de oorzaak niet weg. Zelf ben ik meestal na die twee dagen weer helemaal hersteld.

Ik heb het nog nooit voor de kinderen gebruikt, het mag wel vanaf 6 jaar. Lees even de bijsluiter als je het aan kinderen wil geven. Je mag het niet langer dan twee dagen achter elkaar gebruiken. Bij mij is twee pilletjes (bij die van mij neem je twee tegelijk) voldoende. Gebruik het ook alleen bij waterdunne diarree, anders loop je weer kans op verstopping.

Wat is jouw tip tegen of bij diarree?

Dit is ook leuk om te lezen:

Yvonne in gesprek met Tanje Jess (leuk interview)

Hoe kan je kinderen leren met geld omgaan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *