Verkouden, jij ook al?

Verkouden

Verkouden, jij ook al?

Ja hoor het is weer zo ver! We zijn bijna allemaal weer verkouden, ik hoor om mij heen weer veel gekuch hoor de snotneuzen (lees: neusophalen)….

Verkoudheid is een ontsteking van het neusslijmvlies, de bijholtes en de keel. Iedereen herkent dan ook deze typische verkoudheidverschijnselen wel:
* Verstopte neus
* Veel niezen
* Keelpijn
* Waterige ogen
* Hoesten
* Hoofdpijn
* En als de verkoudheid wat langer duurt komt er vaak ook nog oorpijn bij.

Wat is verkoudheid en hoe kan ik het voorkomen?

Verkoudheid is een virusinfectie
De meeste verkoudheden worden veroorzaakt door een virus en zijn daardoor zeer besmettelijk. Juist omdat het door een virus veroorzaakt wordt is er geen geneesmiddel tegen, antibiotica helpt bij bacteriële infecties. Wel kan je een hoestdrank gebruiken om het te verlichten. Zelf gebruiken we vaak een thijmsiroop, deze bied verlichting bij een vastzittende hoest en een kriebelhoest. Deze mag pas vanaf drie jaar gebruikt worden. Meestal is de verkoudheid na een of twee weken weer over. Mocht dit niet zo zijn of twijfel je bel dan zeker even de huisarts om te overleggen.

Oorpijn
Vooral Justin is de eerste twee jaar veel verkouden geweest. En een paar keer had hij pech en kreeg hij enorme oorpijn, wat na een paar dagen openbrak en dan liep daar allemaal etter uit. De eerste keer schok ik me dood, ben gelijk naar de huisarts gelopen (ik was in het gebouw ernaast) en de assistente kon me gerust stellen. De druk en de pijn is er nu af en voor hem dus erg prettig. Het advies van de doktersassistente was, spray regelmatig met een zoutspray in zijn neus. Want dan komt het snot los ook als hij al loopneuzen had. Door de zoutspray ontsmet je het en komt ook het hoger gelegen snot los. Want in de meeste gevallen wordt de oorpijn veroorzaakt doordat het snot niet weg kan en zo in de oren terecht komt.

Voorkomen
Een verkoudheid is moeilijk om te voorkomen, omdat het om een virus gaat. Deze verkoudheidvirussen verspreiden zich via de lucht, maar ook via handen en deurknoppen etc. Ben je verkouden was dan gelijk je handen na het niezen. Zorg voor een goede weerstand en voldoende slaap.

Weerstand
Weerstand bouw je op door goede en gezonde voeding (www.vegafoodblog.nl ). Voldoende slaap helpt ook om een goede weerstand op te bouwen. En probeer stress te vermijden.

Goede hygiëne
Goede hygiëne is hierbij erg belangrijk, als iedereen die verkouden is zich hier aanhoud voorkomen we verdere verspreiding. Bedek je neus en mond bij het niezen, door niezen wordt het virus in de lucht verspreid. Ook bij hoesten is het belangrijk om iets voor je mond te houden om verspreiding te voorkomen. Was regelmatig je handen met water en zeep. Dit is niet alleen aan te raden voor de gene die verkouden zijn, maar ook als je (nog) niet verkouden bent. Snuit je neus in een papierenzakdoek die ja na één keer snuiten weg gooit om zo zelf besmetting te voorkomen.

Zelfzorg bij verkoudheid
Een verkoudheid moet helaas vanzelf overgaan. Maar er zijn wel een aantal dingen die verlichting kunnen bieden. Sommige heb ik al beschreven. Maar een paracetamol kan helpen om de hoofdpijn te verlichten. Neusspray, het liefst een zoutoplossing om het slijm (snot) goed los te maken of te houden.  Wat ook erg prettig is… Stomen. Lekker met een handdoek of theedoek over je heen stomen boven een bak heet water met een inhaalcapsule erin. Dan komt alles lekker goed los. Wat ook heel belangrijk is, blijf goed en voldoende drinken.

Voor jonge kinderen is er ook van alles te koop. Let wel goed op de leeftijd waarvoor het geschikt is, vraag zo nodig advies bij de apotheek (Bij de apotheek weten ze meer van geneesmiddelen dan een drogist, vooral voor jonge kinderen). Lees ook altijd de bijsluiter, zowel voor jezelf als voor de kinderen.

Huisarts bellen?
Voor een verkoudheid hoef je op zich niet de huisarts te bellen. Maar bij twijfel raad ik aan om altijd te bellen en te overleggen. Ook bij koorts langer dan vijf dagen (koorts is 38 graden en hoger). Bij benauwdheid, piepen geluid dan bel dan zeker even de huisarts.

1 reactie

  1. […] Verkouden nee he, jij ook al? […]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *