Plantaardige bronnen van omega 3 zijn onder andere algenoliesupplementen, lijnzaad, chiazaad, walnoten en koolzaadolie. Van deze plantaardige producten is algenolie de enige die aanzienlijke hoeveelheden van het vetzuur DHA bevat. Lees ook zeker even het artikel, voldoende omega 3 zonder vis, hoe dan?.

Vanaf het moment dat je zwanger wil worden is het aan te raden om foliumzuur te gaan slikken. Ik slik regelmatig vitamine B complex omdat ik geen vlees of andere dierlijke producten eet. Dat deed ik ook tijdens de zwangerschap in overleg met mijn arts en verloskundige.

Foliumzuur
Foliumzuur ook wel B11 genoemd is erg belangrijk voor de groei en ontwikkeling van het ongeboren kind. Het helpt om een openruggetje te voorkomen. Openruggetje ook wel bekend als spina bifida is een aangeboren afwijking waarbij de schedel of de wervelkolom niet volledig gesloten zijn. (zelf wist ik niet dat ik zwanger was van de tweede en heb dus geen foliumzuur geslikt. Ik maakte me daardoor enorm veel zorgen. De gynaecoloog had een echo gemaakt en vertelde me dat alles goed was met de baby.  Een kind pakt echt alles wat het nodig heeft en trekt het wel uit jou. Een ongeboren kindje komt dus niet snel iets tekort. Maar jij kan dus wel een te kort aan vitamine en mineralen.

Vitamine D

Ook vitamine D ongeveer 10 microgram is aan te raden, steeds vaker blijkt dat we dit maar moeilijk uit voedsel kunnen halen. Onze grootste vitamine D leverancier is het daglicht. Vitamine D is nodig om calcium uit voeding op te kunnen nemen. Vitamine D kan het beste bij de lunch of tijdens het diner ingenomen worden (ik gebruikte druppels olie van Davitamon omdat deze suikervrij zijn, de andere van Davitamon en eigenmerk zijn dit niet). Calcium zorgt voor de opbouw en instandhouding van een stevig skelet van moeder en kind.

Mocht jij vragen hebben over vitamines en mineralen vraag dit dan aan je verloskundige zij heeft hier dagelijks mee te maken. Ook de huisarts of apotheker kan je hierin helpen met advies.