Zwanger… welke vitamines heb je extra nodig?
Zwanger zijn is voor de meeste vrouwen niet alleen heel erg leuk, maar ook heel spannend en onzeker. Wat mag ik wel eten en wat niet. En wat mag wel doen en wat ik niet doen en krijg ik wel voldoende vitamines uit mijn voeding?
Door de hormonen reageert je lichaam heel anders. Zo lustte ik bij mijn tweede en derde zwangerschap geen aardappels meer, alleen de geur al.. Ik at wel veel groentes en rijst. Ik vroeg op een geven moment aan de gynaecoloog of mijn kleintje zo niet te weinig vitamines kreeg. Zijn antwoord was: “het kindje in je buik zorgt echt wel dat hij/zij alles krijgt en komt dus echt niets te kort. Daarin tegen kan jij wel te kort komen”.
Welke vitamines heeft een zwangere vrouw nodig?
Tijdens de zwangerschap letten de meeste vrouwen extra op hun voeding. Gezonde voeding is tijdens de zwangerschap ook extra belangrijk voor moeder en kind.
In veel boeken, website lees je dat vis goed is voor het ongeboren kindje. Het gaat dan om de omega3. Omega3 is goed voor de ontwikkeling van de hersenen en het zwenuwstelsel. Voor de in de eerste twaalf weken, dan wordt dit vooral ontwikkeld. Voor de zwangere vrouw is omega3 dan weer goed tegen hart en vaatziekten.
Zelf was ik al vegetarier toen ik zwanger was van de kinderen. De laatste paar jaar ben ik vegan. Tijdens de zwangerschappen at ik geen vis. Toch kreeg ik ruim voldoende omega3 binnen … Voldoende omega 3 zonder vis. Hoe dan?!
Omega 3-vetzuren
Plantaardige bronnen van omega 3 zijn onder andere algenoliesupplementen, lijnzaad, chiazaad, walnoten en koolzaadolie. Van deze plantaardige producten is algenolie de enige die aanzienlijke hoeveelheden van het vetzuur DHA bevat. Lees ook zeker even het artikel, voldoende omega 3 zonder vis, hoe dan?.
Vanaf het moment dat je zwanger wil worden is het aan te raden om foliumzuur te gaan slikken. Ik slik regelmatig vitamine B complex omdat ik geen vlees of andere dierlijke producten eet. Dat deed ik ook tijdens de zwangerschap in overleg met mijn arts en verloskundige.
Foliumzuur
Foliumzuur ook wel B11 genoemd is erg belangrijk voor de groei en ontwikkeling van het ongeboren kind. Het helpt om een openruggetje te voorkomen. Openruggetje ook wel bekend als spina bifida is een aangeboren afwijking waarbij de schedel of de wervelkolom niet volledig gesloten zijn. (zelf wist ik niet dat ik zwanger was van de tweede en heb dus geen foliumzuur geslikt. Ik maakte me daardoor enorm veel zorgen. De gynaecoloog had een echo gemaakt en vertelde me dat alles goed was met de baby. Een kind pakt echt alles wat het nodig heeft en trekt het wel uit jou. Een ongeboren kindje komt dus niet snel iets tekort. Maar jij kan dus wel een te kort aan vitamine en mineralen.
Vitamine D
Ook vitamine D ongeveer 10 microgram is aan te raden, steeds vaker blijkt dat we dit maar moeilijk uit voedsel kunnen halen. Onze grootste vitamine D leverancier is het daglicht. Vitamine D is nodig om calcium uit voeding op te kunnen nemen. Vitamine D kan het beste bij de lunch of tijdens het diner ingenomen worden (ik gebruikte druppels olie van Davitamon omdat deze suikervrij zijn, de andere van Davitamon en eigenmerk zijn dit niet). Calcium zorgt voor de opbouw en instandhouding van een stevig skelet van moeder en kind.
Mocht jij vragen hebben over vitamines en mineralen vraag dit dan aan je verloskundige zij heeft hier dagelijks mee te maken. Ook de huisarts of apotheker kan je hierin helpen met advies.
Joyce vertelt op haar blog wat kun je op het consultatiebureau verwachten?
Dit vind je misschien ook leuk om te lezen?
Hoe werkt de sauna? (de eerste 12 weken van je zwangerschap kun je beter niet in de sauna!).
Hoe krijg je lastige eters wel aan het eten? 10 tips voor moeilijke eters …
Geef een reactie