Paddenstoelen zijn er in vele soorten en maten…

paddenstoelen

Paddenstoelen zijn er in vele soorten en maten…

Wie ons een beetje kent weet dat wij echte natuurliefhebbers zijn. Wij gaan regelmatig met de jongens naar een bos of natuurgebied en daar beleven wij altijd van alles. Zo heeft Dylan een neusje voor hagedissen en andere dieren. In september gaan we opzoek naar leuke herfstdingen zoals kastanjes, eikels, beukennootjes, bladeren etc.. Ook bekijken wij graag paddenstoelen. Gisteren zijn wij met de IVN Zuidlaren mee geweest op paddenstoelen excursie en eerlijk is eerlijk, sommige paddenstoelen had ik nog nooit gezien of nooit geweten dat dit paddenstoelen zijn. De één is Gifgroen of juist knalrood, zacht of juist heel glibberig, eetbaar of giftig. Tijdens de paddenstoelen  excursie van de IVN vertellen ze je van alles over de paddenstoelen.

  

Gisteren zijn wij dus op pad geweest met de IVN Zuidlaren, we hadden daar om 10 uur afgesproken. Eerst vertelde Jan de paddenstoelen expert iets over de paddenstoelen en daarna gingen we met de groep (het groepje) op pad. Het was leuk om te zien dat er niet alleen gezinnen met kinderen mee liepen. Het was een gezellige groep. De meeste paddenstoelen ken ik wel dacht ik nou niet dus, want er zijn meer dan 5000 soorten in Nederland. Zo zagen wij de Kerntrilzwam, deze was echt zo mooi, paars en flubberig. Ook zagen wij de koraalzwam of paddenstoel, deze zou ik ook nooit als paddenstoel gezien hebben. En heb jij wel eens van die oranje stipjes op een stok gezien? Dit zijn hele kleine paddenstoeltjes… Wij hebben veel geleerd en gezien en dat terwijl er al veel paddenstoelen weer verdwenen zijn. Het was erg leuk om zo op pad te gaan en te leren.

Zwammen, schimmels, paddenstoelen?!

Is een paddenstoel een plant? Is een zwam hetzelfde als een paddenstoel? En wat is dan een schimmel? Er worden veel termen gebruikt als het gaat over paddenstoelen, tijd om daar wat helderheid te brengen. Het antwoord kan je hier vinden.

De komende weken organiseren ze nog meer leuke en leerzame paddenstoelenexcursies, kijk hier of het ook bij jou in de buurt is.

Zelf kende ik de IVN helemaal niet, maar zie op de website dat ze veel leuke natuur activiteiten organiseren. Ook hebben zij verschillende werkgroepen, zoals bijvoorbeeld een vogelwerkgroep.  Er zijn lezingen en diverse excursies. Volgens mij is dit echt iets voor ons en andere gezinnen die graag meer leren over de natuur. Ken jij het IVN al?

paddenstoelen

2 reacties

  1. […] Paddenstoelen zijn er in vele soorten en maten… […]

  2. […] Paddenstoelen zijn er in vele soorten en maten… […]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *