Zonnepanelen

Zonnepanelen alles wat je wil weten

Zonnepanelen zijn niet alleen heel erg duurzaam, maar op termijn ook voordelig voor je portemonnee. Wat is een zonnepaneel? Een zonnepaneel is een paneel dat stroom op wekt met de stralen van de zon. Zonnepanelen zorgen voor groene energie. Echter heb je wel meerdere zonnepanelen nodig om voldoende energie op te wekken. Daarnaast zit er…


Zonnepanelen zijn niet alleen heel erg duurzaam, maar op termijn ook voordelig voor je portemonnee.

Wat is een zonnepaneel?

Een zonnepaneel is een paneel dat stroom op wekt met de stralen van de zon. Zonnepanelen zorgen voor groene energie. Echter heb je wel meerdere zonnepanelen nodig om voldoende energie op te wekken. Daarnaast zit er een heel systeem achter om de stroom op te wekken. Op deze manier wordt de elektriciteit (stroom), uit de zonnepanelen doorgezet naar de meterkast.

De zon is een duurzame bron van energie. Het is onuitputtelijk, schoon en gratis. Nu hoor ik je denken, maar in Nederland hebben wij toch helemaal niet zoveel zon? Hoe meer zon, Des temeer energie er opgewekt wordt. Echter wek je ook energie op als het helder weer is en zelfs een beetje bij bewolkt weer.

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen:

Zonnepanelen zijn gemaakt van het halfgeleidermateriaal silicium. Daarbinnen kun je kiezen tussen de volgende drie soorten:

  • Monokristallijn
  • Polykristallijn
  • Amorfe panelen

Monokristallijn

Bij de monokristallijn zijn de cellen van het zonnepaneel uit één kristal gemaakt. Ze hebben een hoog rendement. Ze zijn vooral geschikt voor kleinere daken.

Polykristallijn

Bij de polykristallijn zijn de cellen van het zonnepaneel uit meerdere grove kristallen gemaakt. Ze hebben een goed rendement en goede prijs/kwaliteit verhouding. Deze zijn vooral geschikt als je ruimt hebt.

Amorfe panelen

De amorfe panelen bevatten geen kristallen. Ze zijn zeer buigzaam. Ze worden dan ook toegepast in de dunne-film zonnepanelen. Dit zijn de goedkoopste zonnepanelen. Ze zijn dan wel goedkoper in aanschaf, ze leveren ook minder op. Het rendement is dus een stuk lager.

Vele aanbieders

Als je opzoek bent naar zonnepanelen zou je merken dat er vele aanbieders op de markt zijn. De prijzen per aanbieder en de kwaliteiten van de zonnepanelen verschillen per aanbieder. Waar moet je nu eigenlijk op letten als je zonnepanelen gaat kopen?

Hoeveel leveren de zonnepanelen mij dan op?

Het rendement van zonnepanelen is niet alleen afhankelijk van het vermogen van de panelen. Het aantal panelen, de kwaliteit van de panelen en de omvormer, de hoek hoe ze op het dak staan en of er veel zon is of juist veel schaduw spelen allemaal een rol. In Nederland liggen er inmiddels ruim 1,5 miljoen zonnepanelen op de huizen. De afgelopen jaren is de kwaliteit van de van zonnepanelen behoorlijk verbeterd. Dit is dan ook een goed moment om te investeren in zonnepanelen op je dak. Gemiddeld heb je tussen de 6 en de 7 jaar de aanschafprijs van de zonnepanelen terugverdiend. En daarna heb je gratis stroom van eigen dak, hoe fijn is dat? Zeker met de hoge energie prijzen van tegenwoordig.

Waarom investeren in zonnepanelen?

Er zijn verschillende voordelen voor het aanschaffen van zonnepanelen. We zetten de 6 beste voor je op een rij:

  • Besparen op energie
  • Beter voor het milieu
  • Toekomstbestendig
  • Subsidie mogelijkheden
  • Onderhoudsarm
  • Hogere woningwaarde

Besparen op energie:

Met de aanschaf van zonnepanel bespaar je flink op je energierekening.
Beter voor het milieu:

Er wordt geen CO2 uitgestoten bij het opwekken van elektriciteit door zonnepanelen. Voor het maken van de zonnepanelen komt wel wat CO2 vrij.

Toekomstbestendig:

De techniek achter de panelen staat niet stil. De zonnepanelen hebben een steeds langere levensduur. Ook heb je met de huidige technieken de investering sneller terug verdient.

Subsidie mogelijkheden:

Er zijn verschillende subsidie mogelijkheden. Het is zeker de moeite waard om te kijken of er subsidies zijn waarvoor jij in aanmerking komt.

Onderhoudsarm:

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Het advies is het één keer per jaar te laten doen.

Hogere woningwaarde:

Zonnepanelen zorgen voor een beter energielabel en verhogen de waarde van je woning.

Wat is de prijs van de zonnepanelen?

Wat de prijs van zonnepanelen is, ligt er weer aan welke soort je kiest.

Dit is ook leuk om te lezen:


Eén reactie op “Zonnepanelen alles wat je wil weten”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *