Dalyan

Dalyan is een unieke Turkse badplaats in een bijzondere omgeving. Het ligt namelijk in de delta van de Kalibis-rivier. Hierdoor vind je in Dalyan mooie natuurgebieden met vele vissen, vogels en waterdieren. En ook ligt hier schildpaddeneiland.

Excursie naar Dalyan

Een excursie naar Dalyan is dan ook zeker een aanrader! De natuur en cultuur is echt adembenemend zo mooi!

Het is echt grappig, deze excursie heb ik twee keer gedaan. De eerste keer is ongeveer 18 jaar gelden en de tweede keer is nog geen jaar geleden. En de excursie was op het schildpadden ziekenhuis na precies hetzelfde.

Schildpadden ziekenhuis

Je gaat eerst langs het schildpaddenziekenhuis. Hier kun je zien hoe ze schildpadden opvangen, verzorgen en weer klaar maken om terug te gaan naar de zee. Daar vlakbij is een schildpaddeneiland waar de schildpadden in de avond hun eieren leggen.

Moderbad

Daarna ga reis je verder en ga je op de boot naar het modderbad. Ook dit is een hele beleving. Je gaat eerst in een zwavelbad, ja dit ruikt en smaakt echt naar ei. Als je hier even 10 a 15 minuten in hebt zitten weken, is het tijd om naar het modderbad te gaan. Hier kun je als een varkentje lekker door de modder (klei) rollen, jezelf of elkaar insmeren met de modder. Ook dit laat je weer even intrekken en daarna ga je naar de douches om je weer helemaal lekker schoon te spoelen. Het resultaat is een heerlijke zachte en verzorgde huid.

modderbad in Turkije in Dalyan

Lunchen

Na het badderen, ga je terug naar de boot en vaar je naar het restaurant om te lunchen. Voor mij was hier genoeg veganistisch te verkrijgen. Er was een lopen buffet. Er was voor mij linzensoep en er waren verschillende salades. Daarnaast hadden we ook nog frietjes. Wel heb ik altijd mijn eigen tube vegan mayonaise mee.

Boottocht

De ligging maakt Dalyan zo speciaal. Gelegen in de rivierdelta tussen de middellandse zee en het meer van Köyceğiz. De vrij smalle, kronkelende rivier zorgt voor mooie inhammen. Je vaart vanaf het restaurant naar Turtle beach. Het uitzicht is werkelijk prachtig of je door een ansichtkaart vaart. Naast de mooie flora en fauna kom je ook langs andere bezienswaardigheden, zoals de Koningsgraven.

De Koningsgraven in rotsen

Tijdens de tocht door de rivier kom je ook langs de Koningsgraven in rotsen. Dit ziet er echt indrukwekkend uit. De rotsgraven stammen uit de vierde eeuw voor Christus. Ze werden gebruikt om hun koningen te begraven, vandaar dat het ook wel de koningsgraven van Kaunos wordt genoemd.

Schildpaddeneiland

De boottocht eindigt dan op schildpaddeneiland. De eieren zijn beveiligd zodat je er niet bij kunt. In de avond legen de Caretta zeeschildpadden hier hun eieren. Als het 29 graden en warmer is, worden het jongens. Onder de 29 graden worden het meisjes. Je moet ze niet helpen om naar de zee te komen. Ze moeten eerst ademen. Hun grote vijanden zijn de vos, blauwe krab en verschillende vogels. Er komen dan ook steeds maar een paar aan bij de zee. Ze eten de eerste twee weken niet, daarna eten ze kleine zeedieren. Tussen de 25 en 30 zijn ze volwassen en komen dan weer terug naar dit strand om zelf eieren te leggen.

Zeeschildpadden zien

De kans dat jezelf een zeeschildpad ziet in het wild is nul. Oke, er is een kleine kans. Maar reken er niet te veel op. Na ongeveer een uurtje of anderhalf uur vertrek je weer met de boot naar het beginpunt en ga je met de bus weer terug naar je hotel.

Wat neem je mee op deze excursie?

  • Water
  • Zonnebrand, je bent de hele dag op het water. Het modderbad reinigt je huid, waardoor je nog sneller kunt verbranden.
  • Zwemkleding en een handdoek. Eventueel een petje of een hoedje
  • Fotocamera
  • Wat om tussendoor te eten.

Dit is ook leuk om te lezen:

4 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *