Wat is de ideale leeftijd voor een eigen mobiel?

Wat is de ideale leeftijd voor een eigen mobiel?

Wat is de ideale leeftijd voor een eigen mobiel?

Weet jij nog wanneer jij je eerste eigen mobieltje had?  Ik wel, ik was 19 en kocht toen mijn eerste Nokia voor 450 gulden, ja toen hadden we nog guldens. En internet op je mobiel, dat had je toen ook nog niet. Het mag dus duidelijk zijn dat ik niet ben opgegroeid met internet en mobieltjes en ik denk (lees, ik weet zeker) de meeste vaders, moeders, opa’s en oma’s die mijn blog lezen ook niet.

Daardoor zouden de meeste ouders, net als ik (wij) met de vragen zitten, wat is nu eigenlijk de ideale leeftijd voor een mobiel?

Bestaat de ideale leeftijd voor een mobiel wel?

Vorig jaar had ik deze discussie met een moeder uit Justin zijn klas. Justin en Dylan hebben al een poosje (1,5 jaar) een eigen mobiel. Ze hadden hun mobiel eerst vooral om te kunnen gamen. Na een poosje ontdekten ze whatsApp  op hun mobiel en vonden dit wel erg leuk. Uiteraard ben ik zelf inmiddels ook bekend met whatsapp en internet. Eerlijk is eerlijk het is een vaag en moeilijk te controleren gebied en daardoor best wel heel erg spannend voor mij als ouder.

Zonder mobiel hoor je er gewoon niet bij!

Justin en Dylan waren één van de eersten die een eigen mobieltje hadden en sinds vorig jaar hebben ze beide in een groeps app met de klas. Momenteel is het vrij rustig op die app, maar een poosje terug werden er in de app toch leuke afspraken gemaakt. Zo gingen ze regelmatig naar het strandje hier in de buurt, of ergens voetballen. Ze bespreken van alles op de app met elkaar. De moeder waar ik deze discussie mee had, haar zoon had geen mobiel en ze was ook niet van plan hem op kort termijn eentje te geven. Ik vertelde haar hoe leuk de klasse app is, maar ze wilde er echt niets van weten. Zo jammer, want hij doet dus vaak niet mee en weet de volgende dag niet wat er besproken is.

Naast dit vind ik het ook fijn dat ze beide een eigen mobiel hebben. Justin gaat regelmatig zelf naar voetbal en komt dan ook alleen terug. Juist omdat de training nooit op dezelfde tijd is afgelopen (loopt de ene keer langer uit dan de andere keer), is het fijn dat hij mij even kan bellen als hij daar vertrekt.

Duidelijk afspraken

Wij hebben met de jongens duidelijk afspraken wat ze wel en niet mogen met hun mobiel of eigenlijk internet. In het begin had ik er moeite mee om af en toe hun mobiel te controleren. Samen met de jongens hebben we de risico’s besproken en weten ze dat ik af en toe even de mobieltjes controleer.

Mobiel kies je dan voor een abonnement of?

Je bent eruit, je kind mag een eigen mobiel en ja nu begint het. Koop ik een mobiel met een abonnement of  je hebt al een mobiel en wil alleen aan abonnement erbij, dit is dan een sim only. Of kies je voor een prepaid, dan koop je steeds een kaart of bel te goed online. Op de website van mobiel.nl staan alle mogelijkheden en mobiele aanbieders op een rij.

Op welke leeftijd kregen jullie kids een mobiel?

2 reacties

  1. Astrid zegt:

    Het hoort bij deze tijd vrees ik. Mijn zoon is nog te jong, hij is vijf, maar heb wel goede tips gelezen! Hij zit al vaak op de iPad en als je ziet hoe snel ze ermee weg zijn… beangstigend!
    Het is inderdaad echt wel nodig om duidelijke afspraken te maken ! Goed blog!

  2. Agnes zegt:

    Het is inderdaad iets van deze tijd…. Mijn dochter (8) heeft ook een eigen mobiel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *