leugentjes, maak jij je ook schuldig aan deze leugentjes?

leugentjes

Leugentjes: We weten het allemaal wel, gij zult niet liegen. Maar wist je dat ouders bewust en onbewust iedere dag heel veel leugentjes aan hun kinderen vertellen. Stiekem leer je, je kind zo dat liegen best mag.

Waarom liegen we eigenlijk tegen onze kinderen? Meestal omdat we geen zin hebben in de discussie of..

We zetten een paar leugentjes op een rijtje
De batterij is leeg
Het is op
Ik heb hoofdpijn

Leugentje: De batterij is op
Deze hoor ik om mij heen heel vaak, als een kind vraagt of hij een spelletje op de mobiel mag spelen. Of we hebben een batterij uit een speelgoed (lawaai) ding gehaald. Sorry de batterij is op en ik heb geen nieuwe.

Leugentje: Het is op
Deze hoor ik ook nog wel eens, bij die van mij kan ik dat niet doen. Die willen alles zelf zien. Maar als het kind dan vraagt om wat lekkers, zeggen dat het op is.

Leugentje: Mag ik bij jou in bed…
Dit is een leugentje waar ik mezelf wel eens schuldig aan gemaakt heb. Milan wil vaak graag bij ons in bed slapen, uit gemak zei ik dan vaak dat is goed. Kom je me dan halen als je naar bed gaat? :”ja”. Maar meestal deden we dat dan niet. De volgende dag vraagt hij dan verontwaardigd waarom hij is zijn eigen bedje wakker werd en ja daar komt ie weer.. Je lag zo lekker te slapen en wilde niet wakker maken. Gisteren heb ik eerlijk antwoord gegeven.. Mama mag ik vanavond bij jou in bed, nee vandaag niet. Dat was huilen en nog meer huilen. Maar wel eerlijk en uiteindelijk is hij toch in slaap gevallen.

Leugentje: Ik heb hoofdpijn
Maar vanavond heb ik hoofdpijn als je… We kennen dit liedje vast nog wel. Mama wil je een spelletje doen, nou ik voel me eigenlijk niet zo lekker.

Leugentje: Ik heb geen kleingeld
Sommige winkelcentrums staan er vol mee, van die auto’s, bootjes, kippen, varkentjes etc. Die gaan bewegen voor 0.50 cent, mama mag ik een centje, sorry mama heeft geen klein geld. Deze hoor ik bij andere ouders ook regelmatig. Tegenwoordig zeg ik meestal gewoon nee. Milan is ook wel eens erg slim geweest, dan had hij een eigen boodschappenkarretje en die bracht hij dan terug. En met het centje ging hij vervolgens in de hamsterauto (AH). Eigen inzicht 😉

De paashaas, kerstman, Sinterklaas. Mijn kinderen hebben altijd geweten dat de paashaas en de kerstman nep waren/zijn. Sinterklaas….. Geloofden ze wel in, nu alleen Milan nog. Dit is het enige leugentje die ik nog even vol hou.

Liegen is liegen. We waren laatst in gesprek met een kinderpsychloog en ik vertelde dat een van mijn kinderen gewoon glashard in mijn gezicht kan liegen. Ook als ik zie dat hij het doet, ik deed niets. Ik vertelde dat ik dat liegen heel erg vond. Iets verder in het gesprek hadden we het over het slapen gaan. Dat hij heel vaak wilde weten wanneer wij naar bed gingen, dan zei ik vaak ow wij gaan ook zo, met een kwartiertje ofzo. Daar werd hij blijkbaar rustig van want dan viel hij in slaap. Maar we werden meteen op onze vingers getikt door de psycholoog, wat zei je net over liegen? Als jij het doet, waarom zou hij het dan niet doen. Ons gedrag wordt gekopieerd en….Daarom ben ik me inmiddels heel bewust wat ik tegen ze zeg. Ik zeg liever nee, en dat ze dan gaan huilen of laten merken dat ze het niet zo leuk vinden. Dan dat ik een smoesje (leugentje) verzin.

Als is de leugen nog zo snel de waarheid die achterhaalt hem wel…..

2 reacties

  1. huisvlijt zegt:

    Het ligt ook erg aan de leeftijd van het kind. Ze moeten hun moraal nog ontwikkelen. Zo lang die er nog niet is, zien ze het probleem van liegen nog niet zo.

  2. Maaike zegt:

    Yep, ook schuldig aan. Al worden de kinderen ook groter dus moeten de leugentjes ook minder worden. Wil wel het goede voorbeeld geven 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *