Tekort van b12 bij kinderen

Een vitamine B 12 te kort wordt vaak niet opgemerkt door de arts. Wat zijn de symptomen dan als je een B12 te kort hebt? Als vegetariër heb ik het al zo vaak gehoord. Als je geen vlees eet, dan moet je wel extra vitamines bij slikken. Vooral vitamine B12 en Omega 3 vetten. Dat vitamine B12 ook in plantaardige producten zitten kan je lezen in dit artikel.

Vitamine B12

​Extra Energie
Bevordert de energiestofwisseling in het lichaam, want het helpt energie vrij te maken uit eiwitten, koolhydraten en vetten die je via de voeding binnenkrijgt. Vitamine B12 helpt ook vermoeidheid te verminderen en draagt bij aan een fit gevoel.

Het Bloed
Het draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen.

​Celdeling
Speelt een rol in de celdeling, zodat weefsels gevormd kunnen worden.

Het Zenuwstelsel
Vitamine B12 zorgt voor een goede werking van het  zenuwstelsel

Psychologische functies
Goed voor het geheugen, concentratievermogen en de leerprestatie. Ook goed voor de gemoedstoestand.

Weerstand
Ondersteunt het immuunsysteem en zorgt mede voor een goede weerstand..

 

Wat zijn de symptomen van een vitamine B12-tekort?
Een vitamine B12-tekort merk je niet direct, omdat het vaak gaat om ‘vage klachten’. Klachten zoals vermoeidheid, tintelingen, geheugenverlies, depressiviteit, verlies van eetlust of menstruatieklachten kunnen allemaal signalen zijn die wijzen op een tekort aan vitamine B12. Doordat deze klachten ook kenmerkend zijn voor andere ziektebeelden, wordt er niet snel aan een vitamine B12 tekort gedacht.

​Kinderen met een vitamine B12 te kort hebben nog veel meer symptomen.

​Een vitamine B12 te kort kan gezien worden bij een bloedtest.

Waar zit vitamine B12 in?
​Helaas wordt er nog te vaak gedacht dat je vitamine B12 alleen maar uit dierlijke producten zoals; vlees(waren), eieren en zuivel. Maar vitamine B12 komt ook voor in plantaardige producten zoals: champignons, gerstegras, spirulina, noni, zeewier, biergist.

Vitamine B12 kan snel worden afgebroken door bepaalde medicijnen en (overmatig) alcohol gebruik.

​Vitamine B12 bij slikken?
​Vegetariërs en veganisten wordt aangeraden om extra vitamine B12 bij te slikken. Maar zoals je ziet zijn er verschillende mogelijkheden om uit plantaardige producten vitamine B12 te halen. Of het echt nodig is betwijfel ik dus, maar zelf slik ik 1 a 2 keer per week extra vitamine B12 bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *