Wat is strippen?

strippen wat is het?

Wat is strippen?

Tijdens mijn zwangerschappen las ik regelmatig in verschillende magazines iets over. Heel eerlijk wilde ik er toen niet te veel van weten (kop in het zand) Een vriendin van mij gaat deze week gestript worden en ja nu ben ik eigenlijk wel heel erg nieuwsierg wat dit nu eigenlijk precies is. Ik ging op onderzoek !

​​Gelukkig ben ik zelf bij alle drie de zwangerschappen/bevallingen nooit gestript. Het woord alleen al bezorgt mij kippenvel!!

Strippen
Strippen kan alleen als de baby met het hoofd naar benden ligt. Strippen kan na 40 weken zwangerschap (liefst 41 weken) Strippen kan alleen als de baarmoedermond iets (of meer) open staat. Dat doen de voorweeën, die zijn dus niet voor niets. Deze voorweeën kunnen zelfs al voor een paar centimeter ontsluiting zorgen. Het strippen kan alleen door de verloskundige of gynaecoloog gedaan worden. Hij of zij doet een inwendig onderzoek, dit gebeurt met twee vingers. Zo kan kunnen ze goed bij de vliezen komen en zo proberen deze los te maken van de baarmoederwand. Dit heet strippen.

​Het is dus niets meer of minder, dan de vliezen losmaken/trekken van de vliezen van de baarmoederwand. De vliezen worden dus niet gebroken!

Pijnlijk
​Zelf heb ik dit nog nooit meegemaakt, maar ik lees en hoor van iedereen dat dit niet geheel gevoelloos is.

Waarom strippen?
​Na de behandeling maakt het lichaam een stofje aan: prostaglandine. Dit stofje maakt de baarmoedermond rijper. Hierdoor is de kans dat de bevalling op gang komt groter. Dit kan binnen 48 uur de weeën opwekken. Soms is een tweede keer strippen nodig om een spontane bevalling op te wekken.

Binnen zes uur na het strippen kunnen deze symptomen optreden:

 • eerst wat menstruatieachtige krampen;
 • meer harde buiken;
 • voorweeën die pas veel later doorzetten;
 • echte weeën.

​Wat voor effect heet strippen meestal?

 • het maakt sowieso de baarmoedermond rijper;
 • na strippen is de kans groter dat uw bevalling spontaan op gang komt;
 • vooral de eerste keer strippen is succesvol;
 • op de rest van de bevalling heeft geen invloed;
 • strippen op zich geeft geen risico’s; u kunt echter wel wat bloedverlies en pijnlijke harde buiken krijgen;
 • ook als u voor het eerst gaat bevallen, heeft strippen effect;
 • na de behandeling is de kans groter dat uw bevalling spontaan op gang komt.​

Bevalling: kan iedereen gestript worden?
Ja in principe kan elke zwangere vrouw gestript worden. Wel doen de meeste verloskundigen dit pas na 40 weken. Het liefst zelfs pas in 41(42) week. Het strippen gebeurt meestal in de ochtend.

​Voor de behandeling legt de specialist nog een keertje uit wat er precies gaat gebeuren. Voordat ze gaan beginnen voelen ze eerst nog even aan  de buik en luisteren ze naar het hartje. Daarna gaan ze kijken/voelen of je gestript kan worden (als de baarmoedermond een beetje of meer openstaat). Als dit kan gaan ze gelijk door met de behandeling. Na de behandeling luisteren ze nog een keertje naar het hartje en leggen ze uit waar je op moet letten. En wanneer je moet bellen, nu is het vooral afwachten!

Bevalling: Geen garantie
Helaas geeft strippen geen garantie op een spontane bevalling. Bij ongeveer een derde van de vrouwen die gestript zijn komt de bevalling op gang. Ook krijgt ongeveer een derde wel voorweeën​ en/of harde buiken, zonder dat de bevalling doorzet. Maar weet wel dat die voorweeën​ en harde buiken al veel voorwerk voor je doen, voor als de bevalling wel doorgaat zetten. Bij enkele vrouwen gebeurt helemaal niets. Helaas weet de verloskundige en/of de gynaecoloog van te voren niet tot welke groep jij zult behoren. Daarom kunnen ze ook geen garantie geven of beloven dat jij die dag zou gaan bevallen.

Ben jij wel eens gestript?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *