Veranda of tuinkamer?

veranda - tuinkamer- overkapping

Afgelopen zomer ben ik begonnen met het aanpakken van mijn tuin. Zonder plan ben ik begonnen om het grasveldje eruit te halen. En al snel ontstond er een plan in mijn hoofd. Een vijver, een nieuw stuk tuin erbij om een moes- en kruidentuin te maken. En de schutting met de poort naar achter was ook stuk en zou ook vervangen moeten worden. Het liefst had ik mijn huis uitgebouwd, maar dat werd echt wat te duur. En de schuur in de tuin was ook niet zo groot en handig. Naast de schuur was nog een grote open plek. Hier komt veel zon, voor mij te veel. Toen ik met iemand mijn plannen aan het bespreken was, ontstond het idee om de schuur plat te gooien en er een nieuwe neer te zetten met een veranda eraan. Al snel merkte ik dat er zoveel keus is. Een tuinkamer is misschien wel een mooie optie.

Veranda, terrasoverkapping, tuinoverkapping of overkapping, wat is het verschil?

Overkapping of veranda

Een veranda betekent eigenlijk hetzelfde als overkapping of terrasoverkapping. Hiermee wordt een dak bedoeld om heerlijk, buiten onder te zitten. Veranda’s of overkappingen worden gemaakt van verschillende materialen. Meestal is dit van hout of aluminium. En hier komt dan een dak bovenop. Een veranda is dus enkel het dak. Deze kan desgewenst uitgebreid worden met mooie accessoires als verlichting, verwarming of zonwering.

Een veranda kun je op verschillende manieren plaatsen

Zo kun je een veranda helemaal vrijstaand in je tuin bouwen. Ook kun je de veranda aan je schuur of aan je huis bouwen. Dit kun je helemaal zelf of met producten van Verasol. Deze kun je op maat laten maken en dan zelf monteren of laten monteren door hen.

Wat is een tuinkamer?

Wat is nu eigenlijk een tuinkamer? Er is vaak wat verwarring over, maar ik ga proberen het zo goed mogelijk uit te leggen. Een tuinkamer is namelijk geen uitbouw of een serre. Een uitbouw is echt een compleet stuk aan je huis. Dit is behoorlijk ingrijpend. Er komt dan echt een stuk huis bij aan. Er moet een hele nieuwe fundering gemaakt worden. Er moeten nieuwe paaltjes in de grond. Deze moeten geheid worden. Je kunt niet gewoon wat beton storten zonder deze paaltjes. Het gewicht van de nieuwe uitbouw kan dan niet gehouden worden. Dit is financieel ook een flinke uitgave. Als ik het bij mijn huis wil ben ik zo 30.000 euro verder.

Een serre maakt bouwkundig deel uit van je woning en dient als extra woonruimte. Een serre is een geïsoleerde ruimte waardoor je je woonkamer uitbreidt en dus deuren en/of ramen kan verwijderen. Ook dit is nog een behoorlijk ingrijpende verbouwing.

Een tuinkamer lijkt weliswaar op een serre, maar is het niet. Alleen is er tussen een tuinkamer en een serre wel een heel groot verschil. Een serre is volledig geïsoleerd. Hierdoor is dit echt een verlenging van je huis. Je kunt de muren en deur eruit halen, zodat je huis ook echt groter wordt. Bij de tuinkamers is dit echter niet het geval. Deze wordt tegen je huis aan geplaatst en is niet geïsoleerd. Je moet er dus met een deur naar binnen. Je kunt er heerlijk zitten met een heater wat ze op een terras ook gebruiken.

Wanneer wordt je veranda een tuinkamer?

Wanneer je de veranda gaat uitbreiden met zijwanden en een voorwand, zodat de zijkanten dichtgemaakt worden. En eventueel zelfs helemaal dicht, dan wordt dit een tuinkamer genoemd.

Je kan de zijwanden en voorwanden sluiten met de volgende producten:

  1. Dichte zijwand met aluminium delen;
  2. Zijwand bestaande uit glazen schuifwanden;
  3. Zijwand bestaande uit een kozijn met ramen (kiep & draai), draaideuren en schuifdeuren.

Zelf bouwen of laten maken?

Als je zelf handig bent is het natuurlijk super leuk om dit zelf te gaan bouwen. Ben je niet zo handig? Laat het dan doen en begin er zelf niet aan. Bij Verasol bijvoorbeeld kunnen ze je van A tot Z helpen.

Dit is ook leuk om te lezen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *