Woningbrand, per dag maar liefst in 20 woningen. Wat kan je doen om dit te voorkomen?

woningbrand

Woningbrand

Brand in een woning komt vaak door onzorgvuldig gebruik van apparaten. Gelukkig kun je dus zelf veel doen om brand in je huis te voorkomen!

Bijna alle elektrische apparaten worden warm tijdens gebruik. Deze warmte moet weg kunnen. Is dit niet het geval, door bijvoorbeeld opgehoopt stof, of de laptop op schoot of… Dan kan er brand ontstaan. Let vooral op apparaten die een ventilator hebben om oververhitting te voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan, wasdrogers, televisies, magnetrons, ovens etc.

Houd je elektrische apparaten daarom altijd stofvrij. Maak het filter van je wasdroger bijvoorbeeld na iedere droogbeurt schoon. Dit is iets wat ik zelf ook echt moet gaan doen! Houd brandbare materialen uit de buurt van elektrische apparaten. Ook te volle stekkerdozen kunnen brand veroorzaken. Sluit grote stroomverbruikers rechtstreeks aan op een stopcontact en sluit er geen stekkerdozen op aan.

Handige tips!
# Zet de tv altijd helemaal uit als je niet meer kijkt. Op stand-by kan hij oververhit raken.
# Voorkom oververhitting door de filter van de wasdroger na ieder gebruik schoon te maken.
# Maak ook de lucht toevoer van je wasdroger een keer per jaar stofvrij. En je kan zelfs eens per vijfjaar een vakman de machine van binnen te laten reinigen.
# Halogeenlampen kunnen erg warm worden. Houd deze daarom altijd uit de buurt van gordijnen en meubels. Hou ook voldoende afstand van de halogeen lamp als je slingers ( of andere versiering) gaat ophangen.
# Rol kabels en haspels van stekkerdozen altijd helemaal uit.
#Controleer bij het gebruik van een elektrische denken altijd bij het eerste gebruik of de draadjes goed zitten. Bewaar een elektrische denken altijd opgerold om beschadigingen te voorkomen.
# vergeet niet om het filter van de afzuigkap een in de drie maanden schoon te maken of te vervangen. Het vet in de filter kan namelijk vlam vatten.
#Haal bij onweer de stekkers uit het stopcontact. Zo voorkom je kortsluiting en daarmee een mogelijke brand.

​Met deze handige tips kan je een woningbrand (of kantoor of…) met maar liefts 90% verkleinen. Een kleine moeite dus, toch? Zeker als je weet dat er maar liefst 20 huizen per dag brand uitbreekt. En helaas 40 doden per jaar vallen bij woningbranden. En nog eens 700 zwaargewond raken door een woningbrand. Dan maar liever een extra rondje maken door huis….

Roken
Ook roken is nog steeds een van de meest voorkomende oorzaken van brand! Rook daarom nooit in bed, want de kans dat je in slaap valt is groot. Het beddengoed en het matras kunnen in brand raken of gaan smeulen. Gebruik veilige asbakken waar je sigaret in gedoofd wordt. Leeg een asbak pas als de inhoud goed is afgekoeld!

Kaarsen
Zet kaarsen in een stevige houder op een vlakke ondergrond en niet te dicht bij andere brandbare materialen ( denk aan gordijnen). Gebruik geen plastic houders, hout of ander materiaal dat brandbaar is. De kaarsen in kerststukjes kun je ook beter niet aan steken. Uiteraard gelden deze veiligheidsmaatregelen ook voor andere brandbare sfeerverlichtingen, zoals olielampen en gelbranders..

Bron: Brandweer Groningen.

Wat als er toch brand uitbreekt?

Blijf rustig (kalm)

Waarschuw je huisgenoten

Houd deuren en ramen gesloten en sluit alle deuren achter je.

Blijf bij rookontwikkeling dichtbij de vloer ( en hou iets voor je mond en neus)

Verlaat zo snel mogelijk de woning (korstte weg)

Ga naar de afgesproken verzamelplaats en controleer of iedereen buiten is
Bel 112 als je veilig bent.

Wacht op de brandweer en meld bijzonderheden.

​Heb jij wel eens brand meegemaakt?

1 reactie

  1. […] Meer lezen, wist je dat er per dag maar liefst 20 woning branden zijn? […]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *