wat zijn waterwratjes?
,

Waterwratjes

​Wat zijn waterwratjes? Waterwratjes (Mollusca contagiosa), worden ook nog wel eens bolhoed wratjes genoemd. Het zijn kleine huidkleurige (soms wit), gladde wratjes.  Als ze net ontstaan worden zo nog wel eens verward met een puistje. Ze komen vooral voor bij jonge kinderen (peuter, kleuters). Waar worden waterwratjes door veroorzaakt? Waterwratjes worden door een virus veroorzaakt.…


Wat zijn waterwratjes?
Waterwratjes (Mollusca contagiosa), worden ook nog wel eens bolhoed wratjes genoemd. Het zijn kleine huidkleurige (soms wit), gladde wratjes.  Als ze net ontstaan worden zo nog wel eens verward met een puistje. Ze komen vooral voor bij jonge kinderen (peuter, kleuters).

Waar worden waterwratjes door veroorzaakt?
Waterwratjes worden door een virus veroorzaakt. Vandaar dat waterwratjes ook vaak ontstaan bij een verminderde weerstand. Het virus is zeer besmettelijk (ook voor het kind zelf). Het virus van de waterwratjes nestelt zich in de huidcellen. Daar zorgt het virus dat de wratjes gaan groeien. Daardoor ontstaan de bultjes. En het maakt een stofje die het afweersysteem in de war maakt.

Hoe lang duurt het?
Het kind bouwt zelf immuniteit op voor dit virus. Maar door alle slimmer trucs en listen van het virus, kan het maanden en soms zelfs jaren duren voordat het afweersysteem hier raad mee weet. Als het kind eenmaal een afweer (immuniteit) voor dit virus heeft opgebouwd verdwijnen de wratjes als sneeuw voor de zon en komen ze ook niet meer terug. Heb geduld dus….

Behandeling
Omdat waterwratjes eigenlijk geheel onschuldig zijn en vanzelf overgaan. Doet de huisarts er eigenlijk liever niets aan. De ervaring leert dat het weghalen van de bultjes erg veel pijn doet en het veel kans geeft op littekens. En de kans is zeer groot dat de wratjes weer terug komen. Er is immers nog geen afweer tegen het virus opgebouwd.

Advies van de huisarts is dus: Niets aan doen, gaat vanzelf over.

Zelfbesmetting voorkomen
Het virus is zeer besmettelijk, ook zelf besmetting! Hoe kan je dit nu voorkomen?
Juist door het krabben kan het virus overgebracht worden naar andere plekken op het lichaam. Zie je dat je kind aan het krabben is? Meteen even handen wassen.

Opengekrabde wratjes
Zijn de wratjes toch opengekrabd, dan kan je dit het beste meteen schoonmaken en daarna met Betadine ontsmetten en dan afplakken met een pleister.

Jodium of Betadine
Jodium is een bekende wondontsmetter, die erg goed werkt. Omdat jodium enorm prikt voelt dit zeer onprettig aan. Betadine producten bevatten jodium in een speciale vorm. Betadine werkt hierdoor net zo goed, alleen prikt het niet.

Nadeel van jodium en Betadine
Beide zijn ze geel/bruin van kleur en geven vlekken in kleding en beddengoed. Deze vlekken kun je het beste verwijderen met water. Doe dit wel eerst met koud water, anders brand je het erin.
Sterilon
Sterilon tinctuur, huidspray en crème bevatten chloorhexidine, ze worden meestal gebruikt bij schaafwonden.

Nadeel sterilon
Het prikt! Sterilon mag niet gelijktijdig met zeep gebruikt worden, hierdoor verminderd de werking.

Vlekken
Sterilon zelf geeft niet direct vlekken, maar als het met kleding of beddengoed in aanraking is geweest.. Mag dit niet uitgewassen worden in chloorbevattend wasmiddel. Er kunnen dan bruine vlekken ontstaan, die niet meer te verwijderen zijn.

We hebben ook een artikel geschreven over wondverzorging, hier kan je meerdere tips vinden: Wat zit er in een goede verbanddoos en hoe verzorg ik welke wond het beste..

De meest voorkomende plekken van de waterwratjes
​Ze zitten graag op de buik, rug, armen, benen en onder de oksel.

Littekens
​Dylan heeft ze ook een poos gehad, toen ze weg waren bleven er kleine putjes achter op zijn buik. De littekens zijn inmiddels behoorlijk vervaagd en niet storend.

Milan heeft nu een paar waterwratjes.

Sudocrème
​Bij Dylan smeerden we regelmatig sudocrème op de wratjes. Hierdoor drogen ze in en verdwijnen ze. Maar de kans dat er andere voor terug komen is ook aanwezig. Omdat het lichaam nog geen afweer heeft tegen dit virus. Bij Dylan heeft dit echt een hele poos geduurd, meer dan een jaar. Hij had er niet heel veel gelukkig en ook geen last van en heeft ze ook nooit open gekrabd.

Tips van andere moeders

​Dit zijn tips van moeders, die ook kinderen gehad hebben met waterwratjes. We hebben ze zelf niet uitgeprobeerd….
* Twee keer per dag met tea tree olie aanstippen heeft bij ons geholpen.
* Formule w
* Hier heeft pure kokosolie geholpen
* Deppen met brandnetelthee
* Rustig afwachten, gaat vanzelf over
* Wat bij ons goed hielp was sudocreme die droogt ze uit.
* Plakje van aardappel snijden. Dit plakje met het vocht op de waterwratjes heen uitsmeren.Elke avond herhalen. Bij mijn dochter zijn ze toen verdwenen.
* Hier hielp helemaal niks. Wat een rotdingen zeg.

Waterwratjes komen door een virus. Het lichaam moet hier antistoffen voor aanmaken om het virus te verslaan en dan verdwijnen de waterwratjes. Door het immuunsysteem te versterken ben je er sneller vanaf. Ik gebruikte voor dochter sambucol (vlierbessen extract) ze was er binnen 2 weken van af!

​De gouden tip hebben we helaas niet voor je. Het is vooral een kwestie van geduld hebben….

​Heb jij ook een tip om van waterwratjes af te komen?

We hebben ook een leuk artikel geschreven over wat zit er nu in een goede verbanddoos en hoe verzorg je welke wond.


2 reacties op “Waterwratjes”

  1. […] Marguerita: Ik smeer er sudocrem op, was tip van de assistente maar ze zitten er al een half jaar… Yvon gebruikte ook Sudocreme […]

  2. Evie avatar
    Evie

    Onze zoon had veel en langdurig ontstoken waterwatjes sinds hij op zwemles zit. De middelen hielpen wel wat, maar hij kreeg steeds nieuwe.
    Sinds hij tijdens het zwemmen een zwemshirt draagt, zijn ze niet meer teruggekomen. Mijn vermoeden is dat de bron van de besmetting de zwemhulpmiddelen en het zwembad zelf zijn – bijv. de randen waar ze opklimmen – en dat hij ze zelf verder over zn lijf verspreidde door te krabben.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *